Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Κατασκευή οδικής σήραγγας στη θέση Βράχος της οδού Ζιάκα –Σπηλαίου Γρεβενών για να μη κινδυνεύει η ζωή μας»


 Σύλλογος Σπηλαίου Γρεβενών               Σπήλαιο Γρεβενών 31 Μαΐου 2012
Θέμα: «Κατασκευή οδικής σήραγγας στη θέση Βράχος της οδού Ζιάκα –Σπηλαίου Γρεβενών για να μη κινδυνεύει η ζωή μας»
Κύριε Περιφερειάρχη Γιώργο Δακή
Μετά από σχετική Πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2: «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», του Ε.Π. «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, υποβλήθηκε πρόταση από το Δήμο Γρεβενών την 20/06/2011 για την χρηματοδότηση της  πράξης με τίτλο «Κατασκευή Παραλλαγής Οδού στη θέση Βράχος της οδού Ζιάκα – Σπήλαιο (μετά της κατασκευής της οδικής σήραγγας)».  Προϋπολογισμού 7.764.299,49 ευρώ.
Η έγκριση υποβολής της πρότασης αυτής αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γρεβενών με την αριθμ 268/2011 απόφαση.

Η αίτηση χρηματοδότησης της πράξης βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στις αρχές Απριλίου 2011, στελέχη της πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία για την αξιολόγηση της. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη ως προς την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και την χρηματοδότηση του.
H οδός Σπηλαίου – Ζιάκα 3.5Κm,  έχει ένα τμήμα  μήκους 600 μέτρων περίπου που διέρχεται από περιοχή με σοβαρά γεωτεχνικά προβλήματα ευστάθειας πρανών με συνεχείς επικίνδυνες καταπτώσεις τμημάτων βράχων και ογκολίθων ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Προκειμένου να διεξάγεται ασφαλώς η κυκλοφορία επί της οδού απαιτείται η κατασκευή σήραγγας στη θέση ‘‘ΒΡΑΧΟΣ’’, όπου η υφιστάμενη οδός έχει διανοιχτεί δια μέσου ασβεστολιθικών πετρωμάτων με σχεδόν κατακόρυφα  πρανή και χωρίς τη δυνατότητα λήψεως εφικτών μέτρων προστασίας από τις συνεχείς καταπτώσεις λόγου του ανάγλυφου της περιοχής.
Το έργο αυτό που έχει πλήρη ωριμότητα, αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Σπηλαίου και θα συμβάλει στην ασφαλή διέλευση των οχημάτων και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως «Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους» με τη  γέφυρα της Πορτίτσας, την Εκκλησίας της Παναγίας κ.ά.
Μία Δημοτική αρχή το σχεδίασε, η τωρινή έχει την πρόθεση να το ξεκινήσει. Επειδή ξέρουμε πως με τη δική σας παρέμβαση θα βάλετε τη «σφραγίδα» σας σ΄αυτό που λέμε ανάπτυξη της περιοχής, σας ζητάμε να το αξιολογήσετε.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου την Τρίτη (15/5), ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Δημοσθένης Κουπτσίδης, αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα.

Για τον Σύλλογο Σπηλαίου Γρεβενών

Η Γραμματέας Στέλλα  Ράμμου                 Ο Πρόεδρος Χρήστος Μίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας