Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΜΜΑΤΑ … ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ … «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ» …! Του Γιώργου Νούτσου

… τα υπάρχοντα ελληνικά κόμματα «εξεμέτρησαν τον βίον τους» ! Πόσο μάλλον τα κόμματα εξουσίας - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - που μπορεί στην διάρκεια των δεκαετιών που κυβέρνησαν, όλο και κάτι να πρόσφεραν στην έρμη τούτη χώρα – πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά -  δεν απέφυγαν όμως, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις, που φρενάρισαν την ανάπτυξη, φτωχοποίησαν έναν ολόκληρο λαό, πρόσβαλαν και έθιξαν βάναυσα μια χώρα περήφανη σαν την Ελλάδα μας και σίγουρα αφαίρεσαν μέρισμα προόδου, δημοκρατίας και δικαιοσύνης … Κι αυτό οφείλουμε ευθέως και χωρίς μισόλογα να τους το καταλογίσουμε.

Αυτό που κυρίως ξενίζει στη λειτουργία τους, είναι αυτός ο κίβδηλος καθωσπρεπισμός, η κατ επίφαση δημοκρατική λειτουργία τους, η καταστατική και οργανωτική «ανομβρία» τους, η ιδεολογική γύμνια, ο προγραμματικός λεκτικός παχυδερμισμός,  οι αναποτελεσματικές πρακτικές, η ερμαφρόδιτη πολυγλωσσία και τέλος τέλος, ένας απίστευτης έντασης, σταλινικού τύπου «ολοκληρωτισμός», που κάθε άλλο παρά σε υγιή δημοκρατικά κόμματα της «δύσης» παραπέμπει…
Όσοι είχαμε την ευκαιρία να «γευτούμε την παραμονή» μας σε χώρους σαν και αυτούς, σήμερα, έχοντας πάρει τις όποιες αποστάσεις, μπορούμε σίγουρα με πιο καθαρή ματιά να αντιληφθούμε, ό,τι σαν μέλη ή στελέχη μιας παράταξης, αδυνατούσαμε.
Κι αυτό ακριβώς, είναι το σημείο κλειδί, που αναίσχυντα εκμεταλλεύτηκαν τα κόμματα - «νταβατζήδες», οι αρχηγοί και οι επιτελείς τους, στην προσπάθεια τους να ελέγξουν τους μηχανισμούς, να εγκλωβίσουν τα μέλη και τους ψηφοφόρους και να τους παρασύρουν να γνέψουν θετικά, ακόμα και στις πιο αποκρουστικές, αντικοινωνικές, αντιλαϊκές και αντεθνικές επιλογές τους !
Οι έλληνες, άνθρωποι με ψυχή και διάθεση για ζωή, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νοικοκυραίοι και δουλευταράδες, πιστοί σε αρχές και «πιστεύω» που οι μεγαλύτεροι τους κληροδότησαν, με ανιδιοτέλεια τάχτηκαν με κόμματα, πίστεψαν στις εξαγγελίες τους και υιοθέτησαν τον ιδεολογικό και προγραμματικό προσανατολισμό τους ! Παρότι, κάθε φορά διαψεύδονταν, αυτοί εκεί, έμεναν προσκολλημένοι στην παράδοση, θεωρώντας έγκλημα καθοσιώσεως και να σκεφτούν μόνο, την πιθανότητα να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό.
Μόνο που αυτή η «νοσηρή» κατάσταση έφτασε πια στο τέλος της… Και οι Γκαιμπελίσκοι καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν… Κι εξακολουθούν να μας κλείνουν το μάτι, θαρρώντας προφανώς, πως έχουν να κάνουν με ανόητους που αδυνατούν να αντιληφθούν  ακόμα, τι τους γίνεται… Η εποχή που και ο γάιδαρος πετούσε, δυστυχώς γι αυτούς, πέρασε χωρίς επιστροφή.  Θεωρείτε άραγε τυχαίο τον ξεπεσμό τους ; Πιστεύετε πως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που αβασάνιστα θα τους δώσουν στήριξη και ψήφο ; Πολύ περισσότερο τώρα, που βλέποντας πια, πως, η «αξιακή» και μόνο προσέγγιση δεν τους φέρνει κόσμο, επιστρατεύουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο πολύ, χυδαίους εκβιασμούς, συνειδησιακούς αλλά και πρακτικούς, που έχουν να κάνουν με την ίδια την επιβίωση της χώρας, για να τους κρατήσουν μαντρωμένους στο κομματικό μαντρί…;
Ένα είναι το δεδομένο. Πως ο κόσμος ξύπνησε. Αντιλαμβάνεται τον εμπαιγμό και την πλεκτάνη. Κατανοεί πως ο καιροσκοπισμός πάει σύννεφο και πως και το τελευταίο φύλλο συκής το παρέσυρε ο άνεμος της ανυποληψίας τους. Η κρίση των κομματοπατέρων δεν είναι πια στο απυρόβλητο… Γιατί ο καιροσκοπισμός βγάζει μάτια. Οι μηχανισμοί άμυνας τους βρίσκονται σε πλήρη διέγερση. «Αυτοκτονούν» στελέχη τους, για να μη τους παρασύρει η υποψία πως κάπου ίσως κάτι τους ακουμπήσει… Μόνο που οι «πονηρούληδες», κι αυτό ακόμα επιλεκτικά το πράττουν !  
Θα αναφέρω για παράδειγμα την επίσημη κομματική στήριξη που αφειδώς παρείχαν στον Παπαγεωργόπουλο ή τον Ψωμιάδη (αναφέρομαι στο γεγονός και μόνο αυτό κι όχι στο δίκαιο ή άδικο της δικαστικής κρίσης) και μάλιστα σχεδόν μέχρι την ώρα της έκδοσης των καταδικαστικών αποφάσεων, ενώ ακριβώς το αντίθετο έπρατταν σε άλλες περιπτώσεις, όπου κατακρεουργούσαν στελέχη τους, πολύ πριν καν σχηματοποιηθεί το μέγεθος των υπαρκτών ή και ανύπαρκτων πιθανών ευθυνών τους…!
Με τον τρόπο αυτό όμως, αποδεικνύουν πως δεν διαθέτουν δημιουργική και προσθετική κρίση, ούτε καν στοιχειώδη λογική επεξεργασία. Πως είναι επιρρεπείς και ευάλωτοι στην κάθε «πληροφορία» που θα τους διοχετευτεί και σε ψιθύρους από πονηρούληδες που το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι η προσωπική τους επιβίωση στις ανταγωνιστικές τοπικές κοινωνίες τους… Μόνο που η δική τους επιβίωση σε κανένα επίπεδο δεν συνεπάγεται και την επιβίωση της παράταξης…! Κι έρχονται οι κάθε λογής «εκπρόσωποι του κόμματος», «γνώστες των πάντων και αλάνθαστοι κριτές», και παίζουν το ρόλο του «δικαστή» πριν από τους φυσικούς δικαστές ! Αθωώνουν προκαταβολικά για να εκτεθούν στη συνέχεια ή αμαυρώνουν προκαταβολικά για να διαψευστούν αμέσως μετά τραγικά…!
Τι καταφέρνουν όμως τελικά με όλα αυτά ; Απλά, αποδεικνύουν με κάθε τρόπο, πως πέρα από την μακροημέρευση της «παρέας», πέρα από την προσωπική τους βολή,  τίποτα άλλο δεν τους ενδιαφέρει. Μην ακούτε τα παραμύθια περί κάθαρσης και τα σχετικά. Μην παίρνετε τοις μετρητοίς τις κορώνες τους περί δικαίου ! Τους ευνοούν, πολιτικά, στη συγκυρία αυτή, καθώς ξεστρατίζει το μυαλό του κόσμου από τα προβλήματα που με τις πολιτικές τους δημιουργούν, γι αυτό και τα ανάγουν σε μείζον δήθεν γεγονός !
Κι έρχεται έτσι στιγμή που ο απλός ψηφοφόρος τα βλέπει όλα αυτά και σταυροκοπιέται ! Πόσο αστείο είναι να θέλει αυτή η ΝΔ να δείχνει πως βγήκε από παρθενογένεση !!! Σαν να μην πέρασαν από αυτή δακτυλοδεικτούμενοι επώνυμοι ωφελημένοι !!! Σαν να μην εξέθρεψε επί δεκαετίες νοσηρά φαινόμενα συνδιαλλαγών με τους ίδιους πάντα αποδέκτες !!! Σαν να μην είναι δικοί της άνθρωποι κάποιοι που ανήγαγαν την πολιτική σε επάγγελμα και έχτισαν «αυτοκρατορίες» ! Σαν να μην υπηρέτησε φαινόμενα νεποτισμού και οικογενειοκρατίας !
Τα κόμματα – αποκόμματα, μ αυτά και μ αυτά, απλά, μας τελείωσαν ! Καθίστανται «πολιτικά περιττώματα», ακριβώς, γιατί δεν τόλμησαν, συμβιβάστηκαν, αρκέστηκαν, κάλυψαν, λειτούργησαν επιλεκτικά, δεν ανέδειξαν, δεν δημιούργησαν πρότυπα μίμησης και συμπεριφοράς…!
Γέρασαν και αποπνέουν ήδη παραίτηση και ξεπεσμό ! Κι αυτό είναι κάτι, που κανένας Μουρούτης, ότι κι αν πει, ότι κι αν κάνει, δεν μπορεί να το πισωγυρίσει…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας