Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΣΚΥΛΙΑ ΡΩΣΙΑΣ VS ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΠΙΝΔΟΥ

 Σκυλιά Καρελίας από την Καλιφόρνια στη Β. Πίνδο
Τα λαχταριστά κεράσια της περιοχής των Γρεβενών "βάζουν στο μάτι" κάθε άνοιξη οι αρκούδες της Πίνδου που συνδυάζουν "το τερπνόν μετά του ωφελίμου" καθώς εκτός από την αναζήτηση τροφής, απολαμβάνουν το ξύσιμο και το παιχνίδι στους κορμούς των δέντρων, σπάζοντας όμως τα κλαδιά και καταστρέφοντας τα οπωροφόρα.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο τέλος της άνοιξης, όταν οι αρκούδες, έχοντας εξοικειωθεί με την ανθρώπινη δραστηριότητα, προσεγγίζουν άφοβα πλέον τους οικισμούς, αναζητώντας τροφή, όχι μόνο στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών αλλά και στα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες.
Η λύση στο πρόβλημα αυτό έχει βρεθεί και λέγεται "σκυλιά Καρελίας" καθώς η συγκεκριμένη ράτσα σκύλου επιδεικνύει ένα ισχυρό ταμπεραμέντο επιθετικότητας
και μια συμπεριφορά άφοβη ακόμη και προς τα άγρια ζώα. Το αποτέλεσμα είναι ο εκφοβισμός της αρκούδας ώστε να μην προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές και να αποφεύγονται οι καταστροφές στο φυτικό και ζωικό "κεφάλαιο" αλλά και οι "δυσάρεστες" συναντήσεις με τον άνθρωπο.

"Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί κέντρο εκπαίδευσης του ελληνικού ποιμενικού σκύλου. Τα εκπαιδευμένα αυτά σκυλιά προστατεύουν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις της αρκούδας, ωστόσο πλέον δρομολογείται και η χρήση των σκυλιών Καρελίας τα οποία, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον εκφοβισμό της αρκούδας" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Κριθαριώτη, υπεύθυνη διακρατικών προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Γρεβενών (ΑνΓρε), με αφορμή το νέο σχετικό έργο ARCPIN που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life.

Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένονται στην περιοχή των Γρεβενών τα δύο πρώτα σκυλάκια Καρελίας, αφού οι σχετικές συνεννοήσεις έχουν ολοκληρωθεί με εταιρεία από την Καλιφόρνια. "Η ονομασία της συγκεκριμένης φυλής των σκύλων προέρχεται από την ονομασία μιας περιφέρειας της Ρωσίας που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Εκεί ζουν μεγάλοι πληθυσμοί αρκούδων και από παλιά εκτρέφονται τα σκυλιά Καρελίας καθώς έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον εκφοβισμό των αρκούδων ώστε να μην προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές. Η φυλή μεταφέρθηκε αργότερα στον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου ζουν επίσης μεγάλοι πληθυσμοί κυρίως μαύρης αρκούδας" τονίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ", η οποία επίσης συμμετέχει στο έργο ARCPIN.

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι τα σκυλιά αυτά δεν είναι επιθετικά απέναντι στον άνθρωπο και σίγουρα δεν τραυματίζουν την αρκούδα, απλώς την τρομάζουν, αποτρέποντας την είσοδό της σε περιοχές με καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες ή κατοικίες.

Η πρώτη συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία έχει γίνει και μετά την παροχή της βασικής εκπαίδευσης στα δύο κουτάβια, τα οποία θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα, όπου θα τους παρασχεθεί "συμπεριφορική" εκπαίδευση ώστε να υπακούν τον εκπαιδευτή τους.

Τον ρόλο του εκπαιδευτή θα αναλάβουν δύο στελέχη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, (τρίτου εταίρου του έργου ARCPIN), οι οποίοι και στη συνέχεια θα αναλάβουν τη φροντίδα τους και τον χειρισμό τους.

"Τα σκυλιά θα εγκατασταθούν στο Εθνικό Πάρκο, στο τμήμα του που βρίσκεται στο νομό Γρεβενών και συγκεκριμένα σε μια έκταση τεσσάρων εκατομμυρίων στρεμμάτων. Εκεί θα "περάσουν" στην τρίτη φάση της εκπαίδευσής τους, που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της περιοχής" προσθέτει ο κ. Μερτζάνης και εκτιμά ότι, αν η εκπαίδευση αυτή διαρκέσει δύο χρόνια, τότε τα σκυλιά θα αναλάβουν δράση στις αρχές του 2016.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, με τον οποίο θα παρακολουθείται η κίνηση των αρκούδων και θα ενεργοποιείται η χρήση των σκύλων Καρελίας, η κ. Κριθαριώτη διευκρινίζει ότι ήδη οι περίπου εκατό αρκούδες που ζουν στην εν λόγω περιοχή παρακολουθούνται από την "Καλλιστώ" με τα κολάρα που τους έχουν τοποθετηθεί.

"Αν διαπιστώνεται από το σύστημα παρακολούθησης ότι μια αρκούδα έχει εισέλθει σε κατοικημένη περιοχή, τότε θα ειδοποιούνται οι εκπαιδευτές των σκύλων ώστε να αναλάβουν δράση" σημειώνει. Παράλληλα, αναφέρει ότι θα ξεκινήσει, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τον περιορισμό του φαινομένου του δηλητηριασμού ζώων από φόλες.

"Στην Ελλάδα αυτό το πρόβλημα είναι πλέον ανεξέλεγκτο. Γίνεται απερίσκεπτα είτε από κτηνοτρόφους για λόγους ανταγωνισμούς μεταξύ τους, είτε από ιδιοκτήτες μελισσιών που ρίχνουν φόλα στην αρκούδα για μην τους τα χαλάσει, είτε από κυνηγούς που κυνηγούν λαγούς και ρίχνουν φόλες προσπαθώντας να σκοτώσουν τις αλεπούδες που κυνηγούν τους λαγούς" λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας