Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

4 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Διεθνούς Σωματείου για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC). To UICC ιδρύθηκε το 1933 στη Γενεύη με αρχική ονομασία: Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου. Σήμερα το UICCεκπροσωπεί πάνω από 800 οργανισμούς ανάμεσα σε 155 χώρες. Οι θάνατοι από καρκίνο ανέρχονται σε παγκόσμια κλίμακα στα 8,2 εκατομμύρια ετησίως (ένας στους τρεις ανθρώπους φεύγει από καρκίνο).


Στον αντίποδα αυτών των στατιστικών υπάρχουν και  στοιχεία που μας λένε ότι ένας στους τρεις καρκίνους μπορεί να προληφθεί. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν την πρόληψη όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ,  η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η προστασία από τον ήλιο, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας,  ο εμβολιασμός για ορισμένες μορφές καρκίνου (τραχήλου της μήτρας).

Καθημερινά με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης ανακαλύπτονται θεραπείες για διάφορους τύπους καρκίνου.

Η λέξη καρκίνος είναι αφορμή αφύπνισης, διεκδίκησης και αλλαγής.  Ο «Σύλλογος Καρκινοπαθών, Φίλων και Συγγενών και Γρεβενών ΣΤΗΡΙΖΩ - ΕΛΠΙΖΩ» μετρώντας μόνο λίγους μήνες από την ίδρυσή του δεσμεύεται να αναπτύξει πρακτικές και στρατηγικές ώστε να υποστηρίξει τα μέλη του, να υπερασπιστεί και να προάγει τα δικαιώματα των καρκινοπαθών της πόλης αλλά και των οικογενειών τους.

Το μήνυμά μας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν και πρέπει να αποτελέσουν πρώτιστο μέλημα όλων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας