Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας

Συντάσσεται σχετική μελέτη - Χρ.Σπίρτζης: Τεχνικά εφικτό το έργο
Την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, που κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, θέτει ως προτεραιότητα το υπουργείο Πολιτισμού προχωρώντας άμεσα στη σύνταξη σχετικής μελέτης και στη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάστασή του.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, αρχίζει η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου και η περισυλλογή των δομικών στοιχείων που κατέπεσαν, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν μαζί με όσο νέο υλικό απαιτηθεί, για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού.


Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, θα ελεγχθεί η κατάσταση των θεμελίων των βάθρων, και θα αξιολογηθούν τα αίτια της πτώσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τις πρωινές ώρες της Κυριακής κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου έσπευσε στα όρια των νομών Άρτας και Ιωαννίνων, στον συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων, όπου το ιστορικό γεφύρι συνδέει τις όχθες του Άραχθου ποταμού και διενήργησε αυτοψία και φωτογραφική τεκμηρίωση.

Διαπιστώθηκε πτώση του ανατολικού ακρόβαθρου και της μεγάλης κεντρικής καμάρας και μερική μόνο καταστροφή του δυτικού ακρόβαθρου.

Χρ.Σπίρτζης: Τεχνικά εφικτή η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας

Είναι εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα, δήλωσε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στην προσφορά του ΕΜΠ για τη δωρεάν μελέτη.

O κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα, ανέφερε ότι ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε πως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας για να χρησιμοποιηθούν εκ νέου.

Το μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, είχε άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα.

Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο.

Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας