Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Για άλλη μια φορά γίναμε μάντεις κακών. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει για την εκκένωση της Ειδομένης τονίζοντας τους κίνδυνους και τα προβλήματα που θα προκύπταν από τη δημιουργία ενός πρόχειρου κέντρου φιλοξενίας στην πόλη μας, χωρίς φυσικά να ¨ιδρώσει ¨ το αυτί κανενός.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αποφασίζοντας για εμάς χωρίς εμάς, ανακοίνωσε δια μέσου του υπεύθυνου διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου “πρότυπου” κέντρου φιλοξενίας στα Γρεβενά 1300 έως 1500 (!!!!!) θέσεων που από την αστυνομική μας πείρα μεταφράζετε σε τουλάχιστον 3000 άτομα.
Η ευκαιριακή αυτή αντιμετώπιση του προβλήματος δημιουργεί προβλήματα τόσο στους πολίτες των κοινωνιών που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες όσο και στους ίδιους τους πρόσφυγες που θα αναγκαστούν να στοιβαχτούν κατά χιλιάδες σε πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς τις στοιχειώδες υποδομές ενώ επιπλέον γεννούνται μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη στοιχειώδεις παράμετροι όπως η πληθυσμιακή αναλογία, ενώ απουσιάζει παντελώς ο διάλογος με την τοπική κοινωνία και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. 
Αλλά τι πραγματικά εξυπηρετεί η δημιουργία ενός γιγαντιαίου κέντρου φιλοξενίας στα Γρεβενά? Ποιος ο λόγος της μη ορθής και αναλογικής κατανομής σε όλους τους νομούς της χώρας και ως εκ τούτου κ στη Δυτική Μακεδονία? Ποιος ο λόγος να μεταφερθούν μόνο στην πόλη των Γρεβενών? Την πιο μικρή πληθυσμιακά πόλη της Δυτικής Μακεδονίας ,το νομό με την μικρότερη αστυνομική δύναμη και επιπλέον στο μοναδικό νομό της Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργούν φυλακές 600 κ πλέον κρατουμένων. Πως θα αστυνομευτεί η περιοχή των Γρεβενών όταν η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη κρίνεται οριακά επαρκής έως ανεπαρκής για της υπάρχουσες ανάγκες, με τι μέσα όταν για ολόκληρο το νομό απόρροια της οξύτατης οικονομικής κρίσης έχουν μείνει ελάχιστα περιπολικά οχήματα?.
Μήπως τελικά οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που έχουν μπάρμπα στη Κορώνη και βαραίνουν όσους δεν έχουν? Γιατί από ότι φαίνεται μόνο εμείς(Ν. Γρεβενων)  δεν τον έχουμε συγγενή σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Για να αποφευχθεί λογοκρισία,όλες μας οι επιφυλάξεις για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας δεν πηγάζουν από δογματισμό ή ξενοφοβία , αντιθέτως οι Έλληνες αστυνομικοί είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες, είναι οι πρώτοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους και είναι αυτοί που με κάθε τρόπο προσπαθούν να τους βοηθήσουν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, πηγάζουν ωστόσο καθαρά από την υποχρέωση μας να προστατέψουμε τόσο τους πολίτες των Γρεβενών όσο και πιθανούς πρόσφυγες της περιοχής μας.
Ζητάμε να μην εξαιρεθούμε του προσφυγικού προβλήματος, αλλά να επωμιστούμε το τμήμα που μας αντιστοιχεί με γνώμονα την πληθυσμιακή αναλογία. Ζητάμε την ορθή κατανομή, την δημιουργία πρότυπου οικισμού που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγές και όχι την δημιουργία ενός πρόχειρου καταυλισμού , αποθήκης ψυχών. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος για λογαριασμό όλης της Δυτικής Μακεδονίας .
Ως αστυνομικοί και υπάλληλοι του κράτους θα κάνουμε το καθήκον μας στην περίπτωση δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας, ως συνδικαλιστικό όμως όργανο δηλώνουμε ρητά πως θα σταθούμε στο πλευρό και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή εκφράστηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Γρηγόριος
Ο ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΡΑΒΑΛΟΣ Ηλίας


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας