Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ …! Του Γιώργου Νουτσου

... ενοψει της πιθανολογουμενης καταθεσης του νομοσχεδιου για την απλη αναλογικη στην Τοπικη Αυτοδιοικηση, οφειλω να καταθεσω καποιες γενικοτερες σκεψεις ! Η νεα φιλοσοφια που εισαγεται για την απλη αναλογικη στην Αυτοδιοικηση με βρισκει κατ αρχας συμφωνο. Η προβλεψη δυο ψηφοδελτιων - ενα για τους υποψηφιους Δημαρχους κι ενα ξεχωριστο για τους Συμβουλους - συναδει με το χαρακτηρα της Αυτοδιοικησης και των προβληματων που καλειται να αντιμετωπισει, καθως οντως επιδιωκει και επιβαλλει τελικα τις συνθεσεις, αντι για τις αποκλινουσες κομματικες-παραταξιακες προταξεις !
Στα τοπικα ζητηματα δεν μπαινουν και δεν χωρουν ιδεολογικες και κομματικες λογικες. Με το νέο νομοσχεδιο, ο πολιτης θα καλειται ελευθερα να αξιολογει τους υποψηφιους Δημαρχους κατα μονας...καθως δεν θα υποχρεουται να τους ψηφιζει ή να τους καταψηφιζει υπο την πιεση της καθοδου στο συνδυασμο τους, ενος προσφιλους του προσωπου. Με το νεο συστημα, οι υποψηφιοι Δημαρχοι, θα κρινονται σαν προσωπικοτητες, σαν πολιτικες οντοτητες, σαν παρουσια, σαν γνωση και εμπειρια, σαν αποτελεσμα μεσα απο το παρελθον τους, για την αξιοσυνη που επεδειξαν, τις αληθειες που ειπαν, το ποσο κοντα σταθηκαν τελικα στον πολιτη, το εργο που παρηγαγαν. Πεφτουν λοιπον με το νεο συστημα οι παραμορφωτικες για την αξιοσυνη του Δημαρχου, μασκες των συνδυασμων κι αναδεικνυεται νετα σκετα η αληθεια, που ο καθε ψηφοφορος οφειλει να αναγνωρισει στο προσωπο του Δημαρχου και να τον στηριξει με την ψηφο του. Το ιδιο ακριβως βεβαια ισχυει και για τους υποψηφιους συμβουλους, που και αυτοι, μονοι θα χρειαστει να παλεψουν, αδυνατωντας να παρασχουν βοηθεια ουσιαστικη στον υποψηφιο δημαρχο με τον οποιο συντασσονται, καθως θα προεχει για τον καθενα χωριστα ως ζητημα μειζον, η δικη του προσωπικη εκλογη..!

Θα ειναι ευχης εργον για τον εκλεγμενο Δημαρχο να "ελεγχει" το νεοεκλεγεν Δημοτικο Συμβουλιο. Κανεις ομως δεν το διασφαλιζει αυτο. Κι εκει μπαινει μπροστα η συνθετικη του νομοσχεδιου λογικη και η ικανοτητα του Δημαρχου να συνθεσει, να λειανει γωνιες, να πεισει τελικα για την πολιτικη που εχει σχεδιασει να ακολουθησει.Το υπο καταθεση νομοσχεδιο ομως, για να προσδωσει γοητρο και κυρος στον θεσμο της αυτοδιοικησης, οφειλει να ξεδιαλυνει καποια γκριζα σημεια, που τα θεωρω ιδιαιτερα σημαντικα...! Ειναι σημαντικο για παραδειγμα, να υπαρχει ενα οριο "ενυπογραφης στηριξης" των υποψηφιων Δημαρχων, απο συγκεκριμενο αριθμο υποψηφιων Συμβουλων, - κατ εμε, οχι ευκαταφρονητο - γεγονος που απο τη μια θα αποδεικνυει την δυναμικη της καθοδου του κι απο την αλλη θα αποθαρρυνει "απιθανες" υποψηφιοτητες, που θα μπορουσαν να μοχλευτουν απλα και μονο για να αμαυρωσουν και να ευτελισουν τον θεσμο !
Κλεινοντας, θα ηθελα να επισημανω, πως το δικαιωμα του "εκλεγεσθαι" ανηκει σε ολους ! Κι ο καθενας εχει το δικαιωμα της καθοδου και της διεκδικησης. Αρκει, ο μελλουμενος αγωνας, να διεξαχθει σε κλιμα υγιες, διαλλακτικο, πολιτισμενο και κυριως παραγωγικο ιδεων και προτασεων, που θα βοηθησουν τους πολιτες να κρινουν και να παρουν την οριστικη τους αποφαση, για τον Δημαρχο και τους Συμβουλους της καρδιας τους...!

Προσωπικα, εμπιστευομαι την κριση τους...που, ηδη, μετα την καταθεση του ενδιαφεροντος μου λιγες μερες πριν, για διεκδικηση του Δημου Γρεβενων, αρχιζει και αποκτα σαρκα και οστα, με εμπρακτες καθημερινα δηλωσεις στηριξης και προτρεπτικης συμπορευσης.  Να είναι βεβαιοι, πως δεν θα τους απογοητευσω...οπως κι αυτοι, ειμαι σιγουρος, πως δεν προκειται να απογοητευσουν εμενα...! Προχωραμε λοιπον...συζητωντας, αναζητωντας
Ο καιρος γαρ εγγυς … κι ας μην εχουν αναψει ακομα τα φωτα της «ραμπας» !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας