Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας περί δωρεάν φοίτησης (ως υπεράριθμων) τέκνων Καθηγητών σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής ξεσήκωσε δικαιολογημένα θύελλα αντιδράσεων, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στην κοινωνία.


Αντιλήψεις και αποφάσεις που ενισχύουν την κοινωνική ανισότητα και εγείρουν αυτοματισμούς, δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα που οραματιζόμαστε.

Η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, θα πρέπει να εντοπίζουν και να θεραπεύουν με τις αποφάσεις τους όποιες αδικίες και ανισότητες.

Όταν εν μέσω θέρους με οριακές πλειοψηφίες λαμβάνονται αποφάσεις προς ίδιο όφελος αυτών που τις λαμβάνουν και δημιουργούν διαχωρισμούς καταργώντας τις έννοιες της ισοπολιτείας και της ισονομίας, τότε αμαυρώνεται η εικόνα του ιδρύματος και της λειτουργίας του.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που δίνουμε την μάχη για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προχωράμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για ένα προσβάσιμο πανεπιστήμιο, ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.

Η σύγκλητος επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης, που προσβάλει το δημόσιο αίσθημα, δημιουργεί έλλειμα δημοκρατίας και μας πισωγυρίζει στις εποχές της «εύνοιας ημετέρων» και της «οικογενειοκρατίας».

Παράλληλα θα προτείναμε η διοίκηση του πανεπιστημίου να σταθεί με υπευθυνότητα σε  άλλα σημαντικά θέματα της περιόδου, όπως:

- να συναρμοστεί και να εφαρμόσει τον νέο νόμο Ν.4485/2017 για την ανώτατη εκπαίδευση, όπου προβλέπονται ακαδημαϊκοί κανόνες για τις μεταπτυχιακές σπουδές και ευνοούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

- να προβεί στις όποιες συνέργειες με το έτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα (βλ. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), ενδυναμώνοντας την έρευνα και την εκπαιδευτική πράξη, εμπνέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της περιφέρειάς μας.

- να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απορρόφηση των ήδη διαθέσιμων κονδυλίων των κτιριακών εγκαταστάσεων Φλώρινας και Κοζάνης.



ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας