Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου των Γρεβενών για υλοποίηση επενδύσεων, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Μέτρο 4.1 –Σχέδια Βελτίωσης), γεγονός που υποδηλώνει και τη δυναμική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, επισκεπτόμενος τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, όπου και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη σχετικά με το πρόγραμμα.
Όπως αναφέρθηκε από τη διεύθυνση, τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του δημοφιλέστερου προγράμματος για την Ελληνική ύπαιθρο, ενώ έχει ολοκληρωθεί πλέον η διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων καθώς η περίοδος υποβολής των αιτήσεων έχει λήξει επιτυχώς.
Στην αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Γρεβενών, έχουν υποβληθεί 238 επενδυτικοί φάκελοι, κυρίως φυσικών προσώπων, αλλά και συλλογικών σχημάτων (ομάδες παραγωγών), με τον προϋπολογισμό των επενδύσεων να ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια Ευρώ.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και με την προϋπόθεση έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων, και ευελπιστούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα έχουν εγκριθεί και οι δικαιούχοι.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ευάγγελος Σημανδράκος επισήμανε, ότι το ύψος της δημόσιας δαπάνης που έχει προβλεφθεί για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για το σύνολο της χώρας, υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού ενδιαφέροντος του αγροτικού κόσμου. Για παράδειγμα, ενώ για τη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας η Πρόσκληση του Υπουργείου προβλέπει ένα ποσό της τάξεως των 20.947.000 Ευρώ, η αιτούμενη δημόσια δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, ανέρχεται στο ύψος των 73.438.000 Ευρώ! Η εικόνα αυτή εντοπίζεται και το σύνολο των Περιφερειών της χώρας. Ενώ δηλαδή έχουν υποβληθεί 15.364 αιτήσεις, δηλαδή για επενδύσεις ύψους περίπου 1 δις Ευρώ, ο σχετικός προϋπολογισμός του Μέτρου 4.1 σύμφωνα με τη πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ φτάνει μόλις τα 316 εκατομμύρια Ευρώ.
Από τα παραπάνω στοιχεία και την εικόνα που προκύπτει, προτείνουμε και προτρέπουμε το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει τη δυνατότητα για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων του ΠΑΑ, μέσω της τροποποίησης του Προγράμματος και ενίσχυση του συγκεκριμένου μέτρου, ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι και να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο τόπος και η Ελληνική ύπαιθρος.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την τροποποίηση ίσως άλλων προγραμμάτων που δεν έχουν ή δεν προβλέπεται να έχουν μεγάλη απορροφητικότητα και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να μεταφερθούν πόροι από αυτά στο εν λόγω Μέτρο. Κάτι τέτοιο είχε γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν και με το «Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών» μετά από παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής. Στόχο θα πρέπει να αποτελέσει τόσο η ενίσχυση περισσότερων ενδιαφερομένων όσο και να αναπτυχθεί μέσω της ενίσχυσης αυτής ο πρωτογενής τομέας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχής μας.
                                                       Με εκτίμηση
                                              Ο Αντιπεριφερειάρχης
                                                Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών
                                                 Ευάγγελος Σημανδράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας