Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η ανάδυση του κοιμισμένου χρυσού της πόλης

Πριν από 93 χρόνια, διακεκριμένοι Γρεβενιώτες συγκεντρώθηκαν με σκοπό τη καταστατική ίδρυση του συλλόγου με την επωνυμία Φιλαρμονική Εταιρεία Γρεβενών «Ο Ορφεύς», με σκοπό τη μάθηση και διδασκαλία της μουσικής τέχνης, καθώς και τη δημιουργία μιας μπάντας που θα λάμπρυνε τις εκδηλώσεις της πόλης.
Αυτή η αρχική προσπάθεια της φιλαρμονικής, που ενισχύθηκε οικονομικά από τους απόδημους Γρεβενιώτες της Αμερικής για την αγορά των πρώτων μουσικών οργάνων από το Μιλάνο της Ιταλίας και πλαισιώθηκε από Κερκυραίους μουσικοδιδάσκαλους μεγάλου βεληνεκούς, κατάφερε να μεταβάλει ριζικά την εικόνα της πόλης, δίνοντας κονσέρτα με ελληνικά και ευρωπαϊκά κομμάτια, παιανίζοντας στους δρόμους της πόλης την ημέρα της Πρωτομαγιάς, συμμετέχοντας στον αγιασμό των υδάτων τα Θεοφάνεια ή σε παρελάσεις και λιτανείες και καταφέρνοντας να «παντρέψει» τους ήχους της με το ανοιξιάτικο αεράκι κατά την περιφορά του επιταφίου.

Το σημαντικό μουσικοεκπαιδευτικό έργο του «Ορφέα» διακόπηκε λόγω της φρίκης του πολέμου, της κατοχής και της εμφύλιας σύρραξης και η νέα του πορεία συνεχίστηκε με την ανασύσταση του το 1957 και για τα επόμενα πενήντα χρόνια, έπειτα από μία πρωτοβουλία που χρεώνεται σε εραστές της πόλης, οι οποίοι κατάφεραν να δώσουν τη σπίθα για μια συνεχή και δίχως ανάπαυλα πορεία κάτω από τις νέες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι φιλαρμονικές αποτελούν το μουσικό σημείο αναφοράς, ως κύριες εκφράσεις της μουσικής κουλτούρας κάθε τόπου, καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτήρια για νέες και νέους που αναζητούν τα πρώτα μουσικά εφόδια, η πόλη μας στερείται ενός τέτοιου ηχοσυνόλου. Τα τελευταία χρόνια είναι γενικά παραδεκτή η απουσία της φιλαρμονικής σε ποικίλες εκδηλώσεις και τελετές της πόλης, όπως λόγου χάρη κατά τη περιφορά του επιταφίου, η κατά τη διάρκεια των μαθητικών παρελάσεων με αναπόφευκτη λύση άλλοτε τη παρουσία ολιγομελούς στρατιωτικής μπάντας, και άλλοτε τη χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, που εκτελούν ψυχρά τα εμβατήρια των εθνικών και τοπικών επετείων και προκαλούν τις χείριστες εντυπώσεις.
Το πλήρωμα του χρόνου έχει παρέλθει και ο καθένας μας ως ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης πρέπει να αφυπνιστεί και να συνειδητοποιήσει την πολυσήμαντη προσφορά μιας φιλαρμονικής στον αστικό ιστό μιας σύγχρονης πόλης, προσθέτοντας και ανασυνθέτοντας την πολυπλοκότητα της αστικής ζωής.
Στο προσεχές μέλλον η φιλαρμονική του «Ορφέα» πρόκειται να αποκτήσει και πάλι σάρκα και οστά, διότι θα υπάρχει πλέον ένας σύλλογος που θα την ανασυστήσει , θα την έχει κάτω από την στέγη και την αγκαλιά του και θα έχει τη χαρά να την παρουσιάσει στο ευρύ κοινό.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ο νέος Σύλλογος Φίλων της Φιλαρμονικής καταθέτει στην πόλη μια πρόταση για τη δημιουργία ενός απαραίτητου πολιτιστικού θύλακα και όλοι εμείς έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε την ίδρυση, τη λειτουργία και τη δράση του, καθώς και να συμβάλουμε στην αυτοπεποίθηση και την αυτοσυνειδησία των παιδιών που θα την πλαισιώσουν.
Ο καιρός για κάτι καινούργιο έχει έρθει και πλέον είναι η ώρα να συμμαχήσουμε για να υλοποιηθούν τα όνειρα της πόλης μας.
Η Ομάδα «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση και Ανάπτυξη των Γρεβενών» συμβάλει και στηρίζει το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των συμπολιτών μας.
Ευχή και επιδίωξη μας είναι να δικαιωθούν άμεσα οι κόποι και οι προσπάθειες τους, καθώς θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί πολλαπλασιαστική αξία και αποκλείει την επιλογή της αέναης μοιρολατρίας ως «μια κάποια λύσις», όπως θα έλεγε και ο Αλεξανδρινός ποιητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας