Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Στεργιάδου ευεργέτες

   Μία οφειλόμενη ανταπόκριση, σε ευγενείς πράξεις ανθρώπων του τόπου μας

Πέρα από την ορατή συμβολή του ευεργετισμού σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η παρουσία και η δράση των ευεργετών επηρέαζε σημαντικά τις αντιλήψεις της κοινωνίας για τον ρόλο του κράτους και ατόμου,  οικονομίας και πολιτικής, καθώς και για τη διαμόρφωση, εντέλει, ποικίλων κοινωνικών προτύπων.
Ιστορικοί, όπως ο Πολ Βεν που ανιχνεύει τις ρίζες του ευεργετισμού στην ελληνιστική περίοδο, ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο της ευεργεσίας είναι κατ’ εξοχήν ελληνικό. Ευεργέτες στήριξαν το έθνος όταν έβγαινε μπαρουτοκαπνισμένο από την επανάσταση του '21, έχτισαν σχολεία, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία, και όπλισαν το κράτος, όπως στη περίπτωση του θωρηκτού Αβέρωφ, σε κρίσιμες στιγμές.
Επί δεκαετίες, εν καιρώ ειρήνης, η ευγενέστερη πράξη στην οποία προέβησαν με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας Έλληνες πολίτες και Έλληνες της διασποράς, ήταν η δωρεά των περιουσιών τους στην Πατρίδα. Με τη παραπάνω στάση, καταλαβαίνουμε όλοι μας, την ιερότητα της πράξης και την ευγένεια αυτών των ανθρώπων.
Ο ευεργετισμός στην πόλη μας αποτελεί ένα φαινόμενο ελάχιστα γνωστό στους πολίτες της για διάφορες αιτίες, που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν εκτενέστερα, με αποτέλεσμα να μην τους δίνεται συχνά η δυνατότητα να αναγνώσουν ένα μακρύ κατάλογο ευεργετών, οι οποίοι συνέβαλαν με την πορεία τους και την υπέρτατη αυτή πράξη, στην αναβάθμιση της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Μία από τις εξαιρέσεις, που αναγράφεται στον μικρό κατάλογο αυτών των ανθρώπων, αποτελούν ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Στεργιάδης και η σύζυγός του Μαίρη Στεργιάδη- Συμεωνίδου, οι οποίοι υπήρξαν «σιωπηλοί» ευεργέτες και έχουν προσφέρει έργα κοινωνικής πνοής, πολιτισμού και παιδείας όχι μόνο στα Γρεβενά αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Γνωστοί για το έργο τους και «αθέατοι» στο κοινό, θεωρούνται μεγάλοι ευεργέτες, με τις ποικίλες πράξεις προσφοράς τους προς την κοινωνία, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα από τη σύζυγό του.
Ο Κωνσταντίνος Στεργιάδης, ένας αθεράπευτος Γρεβενιώτης, υπήρξε ήρωας του Αλβανικού μετώπου, μαχητής κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, πρόεδρος του συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων, διέθετε ένα μακρύ κατάλογο περγαμηνών και διακρίσεων, που του είχαν απονεμηθεί κατά την ιδιαίτερα δημιουργική παρουσία του στη ζωή της πόλης μας, καθώς και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και κατάφερε να παραμείνει παντοτινός ένοικος στη μνήμη των πολιτών. Το ναΰδριο των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, που από το 2006 κοσμεί την είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών, αποτελεί ελάχιστο τεκμήριο της αγάπης του για τον τόπο.
Με την απόφαση τους για τη δωρεά ενός οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, και αποκτήθηκε κατόπιν αγοράς με σκοπό τη δωρεά του στο Δήμο Γρεβενών για την ανέγερση Λαογραφικού Μουσείου, Πινακοθήκης και Εκθεσιακού Χώρου Φωτογραφίας, κατατάσσονται  δικαίως στη συλλογική μνήμη ως  ευπατρίδες του τόπου μας.
Δυστυχώς, δέκα χρόνια μετά την ευεργετική τους δωρεά, με λύπη διαπιστώνουμε ότι η παραπάνω χορηγία δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα το ξεθώριασμα του οράματος του εκλιπόντος και τη διακριτή έκφραση της έντονης αγωνίας, ανησυχίας, απογοήτευσης και θλίψης από τη σύζυγό του, καθώς καθημερινά χάνονται ποικίλες ευκαιρίες μετάλλαξης του πολιτιστικού τοπίου, και επιταχύνεται ο συνεχής και σταθερός βηματισμός της πόλης στη λογική της εσωστρέφειας και του μη απεγκλωβισμού από τις συνθήκες της γενικότερης κρίσης.
Αυτή την ύστατη στιγμή, η «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση και Ανάπτυξη των Γρεβενών» έχει αναλάβει δράση ως εντεταλμένη της κας Στεργιάδου, παραδίδοντας την επιστολή της προς τον Δήμο Γρεβενών, ενστερνιζόμενη παράλληλα την απογοήτευση που την διακατέχει, διότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε απάντηση στα δικαιολογημένα ερωτήματά της.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ηθικοί και αντικειμενικοί λόγοι επιβάλουν την ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον Δήμο Γρεβενών για την ένταξη αυτού του τόσου σημαντικού έργου σε προγράμματα υλοποίησής του.
Επιλογικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Κωνσταντίνος Στεργιάδης, που συνέδεσε τη ζωή του με τη σύντροφο του από τη χρονική περίοδο της λήξης της εμφύλιας σύρραξης, ανέπτυξαν από κοινού μια ουσιαστική κοινωνική δράση, ένα εντυπωσιακό έργο προσφοράς, με κύριο χαρακτηριστικό τους τη διακριτικότητα.
Σε τέτοιους ευγενείς ανθρώπους -χωρίς τίτλους ευγενείας-, θα πρέπει να  αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη, καθώς και η δικαίωση των προσδοκιών τους με την υλοποίηση του οράματός τους για την πρόοδο του τόπου.
Όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε τους αναφερόμενους ευεργέτες για το ήθος και την ανιδιοτέλειά τους, που σπανίζουν στην πόλη μας.
Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που καθορίζουν τη μοίρα τους. Σε όλους μας, λοιπόν, ανήκει πλέον η ευθύνη για την περισυλλογή, προβολή και ανάδειξη κάθε ψηφίδας της ιστορίας και του πολιτισμού αυτού του τόπου.
              Υ.Γ. Παραθέτουμε τη επιστολή της κας Στεργιάδου προς το Δήμαρχο Γρεβενών την οποία η «Πρωτοβουλία» κατέθεσε στο Δήμο για λογαριασμό της
Αξιότιμε Κε Δήμαρχε,
Ονομάζομαι Μαίρη Στεργιάδη και είμαι η σύζυγος του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Στεργιάδη, για τον οποίο είναι πασίγνωστη η αγάπη του για την πατρίδα και γι’ αυτόν τον τόπο και για τους Γρεβενιώτες απανταχού της γης και η προσφορά του τόσο ως διατελέσας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών επί τρεις συναπτές τετραετίες, όσο και –μετά τη μετοίκησή μας στη συμπρωτεύουσα- ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης επί 20 χρόνια.
Την παθολογική αγάπη του για τον τόπο μας τον έδειξε με την απόφασή του να ορίσει με διαθήκη του να περιέλθει στο Δή μο Γρεβενών μετά θάνατον ένα οικόπεδο στην πόλη των Γρεβενών, με σκοπό εκεί να κτιστεί το οίκημα που θα στέγαζε το Λαογραφικό Μουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, που τόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για την ίδρυση και λειτουργία τους.
Με τη διαθήκη του λοιπόν ο Κωνσταντίνος Στεργιάδης άνοιξε το δρόμο για ένα τόσο σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει το –ομολογουμένως- φτωχό σημερινό τουριστικό αποθεματικό των Γρεβενών. Η πόλη υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά τη σχετική κίνηση,μετά δε το άνοιγμα της διαθήκης του, το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του στις 6-7-2007 αποφάσισε να αποδεχθεί ο Δήμος την κληρονομιά  του και σε άλλη συνεδρίασή του στις 16-3-2009 αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την έκδοση ευχαριστήριου ψηφίσματος και  την ονομασία της παράπλευρης οδού ως οδού Κων/νου Στεργιάδη και να προχωρήσει ταχύτατα στις ενέργειες για την οικοδόμηση του κτιρίου αυτού, συνετάγη δε η σχετική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, ώστε η κυριότητα του οικοπέδου αυτού πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Γρεβενών.
Δυστυχώς έχουν περάσει από τότε πάνω από δέκα χρόνια, χωρίς να έχει προχωρήσει καμία ενέργεια προς το σκοπό της ανέγερσης, αλλά και με την εκκωφαντική απουσία οποιασδήποτε ενημέρωσης για το θέμα αυτό από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες .
Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω  την απογοήτευσή μου που ένα τόσο μεγαλόπνοο και χρήσιμο έργο γι’ αυτό τον τόπο δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος να πάρει σάρκα και οστά. Έχω την δικαιολογημένη νομίζω αγωνία να δω κι εγώ όπως και όλοι οι συμπατριώτες μου να γίνεται πράξη το όραμα του συζύγου μου και να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία ανέγερσης του απαραίτητου αυτού οικοδομήματος.  Η καθυστέρηση έχει γίνει αφόρητη, βλέποντας με θλίψη να μην προχωρά ένα τόσο σημαντικό έργο και μια μεγάλη ευκαιρία για τα Γρεβενά να ξεθωριάζει από την αδιαφορία των φορέων που θα έπρεπε να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες.
Έχω το δικαίωμα νομίζω να ενημερωθώ για τις κινήσεις που έχουν γίνει από τη μεριά των δημοτικών υπηρεσιών και για την πρόθεσή  σας σχετικά με την εκπόνηση των σχετικών σχεδίων, έτσι ώστε να δω τη δικαιολογημένη μου αγωνία να συναντήσει το φως της δικαίωσης που θα την υπερβεί για το καλό της γρεβενιώτικης κοινωνίας και των ανθρώπων της, που με τόση αγάπη και φροντίδα περιέβαλε στο διάβα της ζωής του ο Κωνσταντίνος Στεργιάδης.
                                                     Με τιμή
                                            Μαίρη Στεργιάδη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας