Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

<< ΚΑΠΟΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ >> Toυ Λιοσάτου Δ. Θωμά

C:\Users\Maria\Desktop\once-brothers-1.jpg
Η πρωτοχρονιά με βρήκε όπως πάντα να κάνω ζάπινγκ . Αφού γέλασα με τους μεγαλοδημάρχους που έχασαν πάλι το χρόνο και το μέτρημα , έπεσα πάνω στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ :   ‘’ Once Brothers ‘’ .
Το είδα για πολλοστή φορά και με συγκίνησε το ίδιο . Πρόκειται για ένα αριστούργημα που καλό θα ήτανε να δει κάθε Βαλκάνιος .
Αφηγείται την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία , μέσα από τη διάλυση της φιλίας δύο ανθρώπων που ήταν σαν αδέρφια πριν το πόλεμο .
Του μεγάλου Βλάντε Ντίβατς και του ανεπανάληπτου Ντράζεν Πέτροβιτς . Οι δυό τους εκτός από αδερφικοί φίλοι ήταν και τα σημαντικότερα κομμάτια της καλύτερης ομάδας μπάσκετ που είδαμε ποτέ στην Ευρώπη , της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας .
Μια ραψωδία του παρκέ , με μαέστρο τον  Μότσαρτ  των γηπέδων και ορχήστρα αποτελούμενη από μοναδικούς παίκτες όπως οι Ράτζα – Κούκοτς – Πάσπαλι – Ντίβατς κ.α.
Μία πεντάδα αποτελούμενη από 5 playmakers , αφού ακόμα και οι ψηλοί έτρεχαν και πασάραν σαν guards .Απίστευτες συνεργασίες , μοναδική κυκλοφορία μπάλας , τρελό τρανζίσιον .
Η μαγεία και η ομορφιά όμως είναι ζηλευτές .
Και όταν ξέσπασε το μίσος του εθνικισμού , ήταν οι πρώτες που πληγώθηκαν .
Δε περιγράφω άλλο . Όποιος θέλει μπορεί να δει το ντοκιμαντέρ     ( είναι στη καταπληκτική σειρά  ‘’ 30 for 30 ‘’ του ESPN ) .
Και θα καταλάβει πόσο ηλίθιο είναι  δύο άνθρωποι που ήταν σαν αδέρφια και στήριζαν ο ένας τον άλλο , να μη μιλιούνται για μία σημαία .
Και πόσο ανόητα φαίνονται όλα αυτά όταν στο τέλος μετράμε θύματα . Είτε χιλιάδες γυναικόπαιδα που χάθηκαν εν καιρό πολέμου , ή όπως ο Ντράζεν που έφυγε άδικα εν ειρήνη .
Κι όλα αυτά τα λέω επειδή το φίδι ξανά γιγαντώθηκε . Πολύ επικίνδυνα . Γιατί ο εθνικισμός γεννά φασισμό . Και φασισμός σημαίνει μόνο ένα πράγμα : ΘΑΝΑΤΟ . Μίσος για τη ζωή . Μίσος για την ομορφιά , μίσος για το συνάνθρωπο .
Κι όποιος δε το καταλαβαίνει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί σοβαρότατα εθνικά θέματα για ψηφοθηρία , είναι το λιγότερο επικίνδυνος .
Η κυβέρνηση των πατριωτών – εθνικιστών , ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ .
Αυτοί που κουνάνε τις σημαίες και φωνάζουν για τη πατρίδα , είναι οι ίδιοι που πάντα στο τέλος τη πουλάνε στους ξένους .
Οι ρουφιάνοι σ’αυτή τη χώρα δε θα πεθάνουν ποτέ . Από τον Εφιάλτη , μέχρι τον υπουργό εξωτερικών που πρώτα βάφτισε τα Σκόπια Μακεδονία αν θυμάστε κι ύστερα πρόδωσε την ίδια του τη κυβέρνηση .
Αυτά , καλά είναι να μη τα ξεχνάμε ποτέ .
Γιατί τα όμορφα χωριά , Εύκολα ... Όμορφα καίγονται .
Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Πιστός λάτρης του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας