Σάββατο 6 Απριλίου 2019

1η Γιορτή χωριάτικης πίτας Γρεβενών Γράφει ο Μάκης Λιοσάτος

Σε συνέχεια των προτάσεων μου για την αποσυμπίεση της πολιτισμικής και οικονομικής Εσωστρέφειας της πόλης μας , καταθέτω σήμερα άλλη μια ιδέα που μπορεί να οδηγήσει σε εμπορική και πολιτιστική Εξωστρέφεια , αν τη διαχειριστούμε σωστά .
Όπως όλες μου οι προτάσεις έχει ως πρώτο γνώμονα τη συμμετοχή των Γρεβενιωτών , τη μη αναγκαία συνδρομή του κεντρικού κράτους , την ευκολία στην εκτέλεση  και το μικρό κόστος , με πολλά προσδοκώμενα οφέλη για τη πόλη  .
Σημειώνω εδώ ότι έχω κάνει υλικοτεχνικές μελέτες και πλήρη κοστολόγηση , στα πλαίσια της εκτέλεσης με ίδιους πόρους .
ΓΙΟΡΤΗ ( ΦΕΣΤΙΒΑΛ ) ΧΩΡΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ  λοιπόν ..

Σκεφτείτε 12:00 το μεσημέρι μια γεμάτη από κόσμο πλατεία να μοσχοβολάει από λογιών λογιών πίτες που θα προσφέρονται στους επισκέπτες . Πολυφωνικά σχήματα της Μακεδονίας και της Ηπείρου που θα χαϊδεύουν τα αυτιά μας . Και μία εμπορική έκθεση απ’άκρη σ’άκρη της πόλης με κάθε λογής καλούδια ..
Οι μανιταρόφιλοι και οι επιχειρηματίες του μανιταριού μπορούν να φτιάξουν Μανιταρόπιτα .

Οι έμποροι φέτας Τυρόπιτα 
Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων Ρεβυθόπιτα .
Οι φούρνοι μπορούν να μας εκπλήξουν με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο νούς .
Εγώ θα φτιάξω την αγαπημένη μου Κοτόπιτα με κόκκινο τραχανά . Μπορούν να συμμετέχουν όλοι .
Από τις Γιαγιάδες μας που περιμένουμε φυσικά να έχουν τον πρώτο λόγο , μέχρι τους  ΄΄ Γκουρμέ ΄΄ Σέφ του Ι.Ε.Κ. Από τα καταστήματα εστίασης μέχρι όλες τις νοικοκυρές .
Σκεφτείτε μάθημα ανοίγματος φύλου από γιαγιά Γρεβενιώτισσα κάτω απ’το ρολόι . 
Σκεφτείτε απονομή βραβείων υπό τους ήχους του Πετρολούκα Χαλκιά ή τους Baildsa να τζαμάρουν με τους Folk n’roll . Kι όλα αυτά σε απευθείας μετάδοση από την πάντα φιλόξενη προς την πόλη μας ΕΡΤ3 .
Και δεν χρειάζονται πολλά . Άλλωστε τις πίτες οι γιαγιάδες μας τις έφτιαχναν εκ των ενόντων .
Θέλουμε μόνο ένα όραμα , μία απόφαση , πολύ μεράκι και μπόλικη προετοιμασία .Και δε ξέρεις ποτέ που μπορεί να μας οδηγήσει σε λίγα χρόνια .
Κλείνω με τα λόγια του κορυφαίου κρουστού παραδοσιακής μουσικής του πλανήτη , του Πέτρου Κούρτη , από μια συνέντευξη που είχα τη τιμή να μου παραχωρήσει στην ερτ2 :
‘’ Είναι λάθος η έκφραση ΄΄ Πρέπει να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο την παράδοση ΄΄ . Ότι είναι να διατηρηθεί , θα μείνει και θα συνεχιστεί γιατί έχει βάσεις , ιστορία , αξία άλλα και λόγο ύπαρξης στο σήμερα . Αν το πιέσεις σώνει και καλά να διατηρηθεί , το μετατρέπεις από παραδοσιακό σε φολκλόρ . ‘’
Kαι οι πίτες των γιαγιάδων μας θα είναι πάντα εδώ από γενιά σε γενιά . Όχι γιατί  ‘’ πρέπει ‘’  άλλα γιατί τις θέλουμε .

Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Πρώην σύμβουλος πολιτισμού δήμων Α.Ι.Ρέντη – Νίκαιας  και δήμου Αθηναίων .
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ‘’ Δήμος για όλους ‘’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας