Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

'' Που πάς άνθρωπε μας με τέτοιο καιρό ? '" .. του Θωμά Λιοσάτου

Mε το τελευταίο τραγούδι του Τζίμη Πανούση ελαφρώς παραφρασμένο , θα ήθελα να αποχαιρετήσω τον Μεγάλο μας σκηνοθέτη Σταύρο Τσιώλη . Έφυγε αφήνοντας πίσω του Επικό έργο ζωής , που σημάδεψε πολλές γενιές και κυρίως τη δική μου .
Ξεκινώντας ως βοηθός σκηνοθέτη στον ιστορικό πλέον Μπακαλόγατο ( '' Της Κακομοίρας '' ) , κατάφερε στη πορεία του να δώσει το προσωπικό του στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο , φτιάχνοντας πραγματικά μεγάλες ταινίες .
Η ιδιοφυείς έμπνευση του να γυρίζει καλοκαιρινές τοπικές κωμωδίες ήταν μοναδική . Μάς άφησε ένα καταπληκτικό μωσαϊκό από την ομορφιά της θερινής Ελλάδας . 
Άπο την γενέτειρα του Αρκαδία μέχρι την αγαπημένη μας Μακεδονία , έδωσε αριστουργήματα όπως η καλοκαιρινή Μακεδονική κωμωδία '' Άς περιμένουν οι γυναίκες '' , το επικό πανηγύρι ''  ΦΤΑΣΑΜΕΕΕ  ''  στη Λιβαδειά , ή τον αγαπημένο μου '' Έρωτα στη χουρμαδιά '' .

Ο κύριος Τσιώλης είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που μας μίλησε για την κρίση πολύ πριν την  '' ανακαλύψουμε '' . Μας έδειξε το δράμα το σύγχρονου Έλληνα  , άλλα συγχρόνως και το μεγαλείο του .
Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για έναν σύγχρονο Αριστοφάνη . Ο τρόπος που συγκέντρωνε τη δράση  του έργου του γύρω απ'τη κεντρική πλατεία , όπως οι αρχαίοι δραματουργοί στην αγορά , ήταν μοναδικός .   Η θλίψη μου  εκτός απ'την ανθρώπινη διάσταση  κρύβει μέσα της και μια στενοχώρια για το τέλος μιας εποχής . Μαζί με τους  Χάρρυ Κλύν και Τζίμη Πανούση , που κι αυτοί ανέδειξαν την κρίση της σύγχρονης Ελλάδας  , έφυγε κι ο '' κύριος Λάκης '' . Και μαζί τους έφυγε ανεπιστρεπτί και μία γλυκεία και ωραία εποχή , όπου μπορούσαμε ακόμα να γελάμε φωναχτά με τα χάλια μας . Να τραγουδάμε και να γλεντάμε με τη ψυχή μας και στο τέλος να κλαίμε λυτρωτικά , όπως σε κάθε γνήσιο ελληνικό πανηγύρι .
Γεια σου μοναδικέ κύριε Σταύρο Τσιώλη . Το Επικό έργο σου ξεπερνά την αιωνιότητα .
Σ'ευχαριστούμε πολύ για όλα .

Υ.Γ. Κρίμα που δε κατάφερε να τελειώσει το τελευταίο του αριστούργημα : 
 ΄΄ Γυναίκες που περάσατε από δω '' .  Ελπίζω πως η ΕΡΤ  και άλλοι φορείς θα πράξουν εκτενείς και προσεγμένα αφιερώματα στο έργο του . Αν και καλό είναι οι άνθρωποι να τιμώνται όσο είναι εν ζωή για να το χαίρονται . Kai  ώς γνωστόν :
'' Οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που από έρωτα εκ πέσανε..''
                                                          Mε τιμή :
                                                  Λιοσάτος Δ. Θωμάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας