Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΛΑΘΡΟ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΓΡΕΒΕΝΑ Του Γιώργου Νούτσου

Η πολιτική των ανοιχτών θυρών της κας Τασίας και της κυβέρνησης, ήταν αυτή που τραγικά μεγέθυνε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας. Το κατέστησε πρόβλημα πρωτίστως Εθνικό και πολύ λιγότερο Ευρωπαικό, τη στιγμή που με την επιλογή των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη διασφάλισε τα νώτα της, σε βάρος όμως της δικής μας χώρας.
Όταν αυταπόδεικτα φέρεις ευθύνες για ένα τέτοιο πρόβλημα, εξυπακούεται πως θα πρέπει και να τις αναλαμβάνεις. Πως; Προφανώς όχι με το να τις φορτώνεις στου κασίδι το κεφάλι, που δεν είναι άλλο από τις τοπικές κοινωνίες.

Έχουν καταστήσει ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, όχι αποθήκη, αλλά «σκουπιδότοπο» ψυχών, την ώρα που οι υποδομές που δημιουργούν δεν κάνουν τίποτα άλλο από το, είτε, να παρέχουν με το σταγονόμετρο οξυγόνο για την παράταση μιας αγωνίας που ήδη διακατέχει τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες, είτε, να δημιουργούν δυσβάστακτα και μέχρι την ώρα αυτή, μη προβλέψιμα επαρκώς, προβλήματα, στην Ελληνική κοινωνία, είτε, πολύ χειρότερα να υποθηκεύουν συνειδητά και να ναρκοθετούν την εθνική μας ομοιογένεια, με ότι τραγικό στην συνέχεια αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Δεν είναι ρατσιστές όσοι αντιδρούν στην εγκατάσταση προσφύγων στη γειτονιά τους. Άνθρωποι που προβληματίζονται είναι. Άνθρωποι, που διάγουν στην κορύφωση της κρίσης μια δύσκολη κι απέλπιδα ίσως ζωή. Άνθρωποι που νιώθουν έντονα την ανασφάλεια σε μια χώρα που έχει καταντήσει έρμαιο των κάθε λογής αντιφρονούντων, ακραίων και ιδεοληπτικών. Άνθρωποι που οφείλουν να θέτουν υπεράνω όλων την ζωή, το μέλλον και την ασφάλεια των δικών τους παιδιών, που είναι όπως και να το κάνουμε και το μέλλον της ίδιας μας της χώρας.
Δεν μπορεί να χωρέσει ο λογισμός του απλού ανθρώπου, πως είναι υποχρεωμένος να συμβιώσει από δω και πέρα με προβλήματα, που άλλοι συνειδητά δημιούργησαν, άλλοι εκμεταλλεύτηκαν κι άλλοι στην ανικανότητα και ανημποριά τους, αποδέχτηκαν και προσπάθησαν να του τα επιβάλλουν.
Όλα τα παραπάνω , ισχύουν θεωρώ ανεξαίρετα, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Ισχύουν φυσικά και στον τόπο μου, τα Γρεβενά, όπου λέγεται, πως έχει ήδη αποφασιστεί η εγκατάσταση 1500 προσφύγων και λαθρομεταναστών. 
Με την συγκατάθεση τίνος όμως ; Με ποια λογική και στόχευση; Μετά από ποια δημόσια διαβούλευση, όχι μόνο για το αν, αλλά και του που;
Έχω την αίσθηση, πως οι τοπικοί άρχοντες, Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος, οφείλουν, όχι να ακολουθήσουν το ρεύμα των σιωπηλών συγκατανεύσεων, αλλά να βγουν δυναμικά μπροστά , προασπίζοντας πρωτίστως τα συμφέροντα των πολιτών τους και κατά δεύτερον,  υπηρετώντας τις μικρόνοες πολιτικές της Κεντρικής Εξουσίας, που με τις ανώριμες, άκαιρες και άκρως ιδεοληπτικές προσεγγίσεις της, δημιούργησε ένα θέμα, που στη συνέχεια, αρνείται ή ίδια να αντιμετωπίσει. Η λογική των τετελεσμένων, της ανύπαρκτης εναλλακτικής, των αναγκαστικών επιλογών δεν πρέπει να μας προβληματίζει. Τεχνηέντως προκρίνεται και τεχνηέντως επιβάλλεται κι αυτό από μόνο του αρκεί για να σταθούμε απέναντι !
Δεν είναι η Ελληνική επαρχία ικανή και κατάλληλη για να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Ένα ανίκανο και αδύναμο Κράτος, δεν μπορεί καν να εγγυηθεί την πρακτική διαχείριση ενός τέτοιου φαινομένου. Τα δείγματα ανά την Επικράτεια, την Ειδομένη, τις επιλεγείσες μέχρι σήμερα περιοχές φιλοξενίας, βοούν και δείχνουν το δρόμο για τα μελλούμενα και στη δική μας περιοχή.
Μιλάμε για τα Γρεβενά. Ανέκαθεν στο παρελθόν, τόπο εξορίας. Σήμερα έναν υπέροχο μεν τόπο, εγκαταλειμμένο όμως στην ανθρώπινη και Κρατική αδιαφορία. Μια κοινωνία που βάλλεται από κάθε μεριά και προσπαθεί να κρατηθεί στα πόδια της. Με ανεργία τεράστια που μαστίζει τις νέες και τους νέους και τους ωθεί να φεύγουν από τον τόπο τους. Με ελάχιστες επιχειρήσεις κι αυτές πανταχόθεν να βάλλονται,  που όμως δεν αρκούν για να αιμοδοτήσουν την τοπική κοινωνία.
Αυτή η κοινωνία λοιπόν, κε Αντιπεριφερειάρχη, κε Δήμαρχε, δεν έχει τη δύναμη να σηκώσει στις πλάτες της ένα ακόμα άγος κι οι αποφάσεις των οργάνων των οποίων ηγείστε, οφείλουν σ αυτή την κατεύθυνση να κινηθούν.
Υπάρχουν Δήμοι ανά την Ελλάδα, που αυτόβουλα προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν δομές σαν κι αυτές, προφανώς, είτε γιατί έχουν το χώρο, είτε γιατί αναμένουν κάποιες αντιπαροχές για τον τόπο τους.
Υπάρχουν δήμαρχοι, που ασπάζονται ασμένως την ιδεολογικές καταβολές του Τσίπρα και της παρέας του, όπως και την πολυπολιτισμική τους διάθεση, για κοινωνίες, θρησκείες και κουλτούρες ανάκατες. Αυτοί εικάζω, έχουν ιερά υποχρέωση να μετουσιώσουν το πολυπολιτισμικό τους όραμα σε απτή πραγματικότητα, πείθοντας για τα πλεονεκτήματα των επιλογών τους τις τοπικές τους κοινωνίες.
Ας προτρέψουμε λοιπόν, την Κεντρική εξουσία εκεί πρωτίστως να απευθυνθεί, αποδεικνύοντας, πως, όσο τουλάχιστον περνάει από το χέρι μας, μπορούμε θαρρετά να εκφράζουμε και να διεκδικούμε τον σεβασμό στην άποψη της Τοπικής μας Κοινωνίας και δεν γινόμαστε υποχείρια μιας κακοστημένης προπαγάνδας, που θέλει να βαφτίζει εκ του πονηρού, εθνικιστή, νοσηρό τοπικιστή και ισλαμοφοβικό, οποιονδήποτε διανοείται και επιχειρεί να υπερασπιστεί το συμφέρον, την ευημερία και την ασφάλεια των συμπολιτών του…!
Είναι καιρός ο Ανθρωπισμός σας, να οδηγήσει επιτέλους δημιουργικά τις πρακτικές σας, ώστε να καταστήσετε τη ζωή του πονεμένου και εξαθλιωμένου συνέλληνα συντοπίτη σας, κατ ελάχιστον, αξιοπρεπή και ασφαλή…
Άλλωστε, γι αυτό ακριβώς σας έχει επιλέξει………!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας