Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

75 ακριβώς χρόνια μετά…

75 ακριβώς χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα εκείνη που τα ναζιστικά τέρατα μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους,  έκαψαν σχεδόν όλα τα σπίτια των Αμυγδαλιών,  έκαψαν ζωντανούς τρεις συγχωριανούς μας και εκτέλεσαν άλλους πέντε.
Κι όλα αυτά γιατί στην περιοχή μας ήταν τόσο μεγάλη η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων που γρήγορα έδιωξαν τους κατακτητές και απελευθέρωσαν την περιοχή μας από το Μάρτιο του 1943 ακόμα.
Την απελευθέρωση των Γρεβενών και γενικά τη δράση των αντιστασιακών δυνάμεων, θα θελήσουν να εκδικηθούν λίγο αργότερα οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με τους Έλληνες συνεργάτες τους (ΠΑΟτζήδες) του Μιχάλαγα. Έτσι τον Ιούλιο του 1944 καταφθάνουν με ισχυρές δυνάμεις στο Νομό Γρεβενών και παραδίνουν στις φλόγες και την καταστροφή ότι βρίσκουν μπροστά τους. (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «Steinadler = Σταυραετός») ∆ιοικητής των στρατευµάτων του 8ου Συντάγµατος SS, που αποτελούσαν την Οµάδα «Ανατολή», ήταν ο Αντισυνταγµατάρχης Χέλµουτ Ντέρνερ. Η προέλαση της οµάδας αυτής προς τα Γρεβενά, όπως άλλωστε συνέβη και µε τα στρατεύµατα των άλλων τριών οµάδων, συνοδεύτηκε από πυρπολήσεις χωριών και εκτελέσεις αµάχων.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 1944 ξημερώνει μια «μαύρη» μέρα για το χωριό μας. Οι Γερμανοί καταφθάνουν τις πρωινές ώρες στο σχεδόν έρημο από κατοίκους χωριό και αμέσως αρχίζουν να καίνε σπίτια και αποθήκες. Αφού πρώτα έκλεψαν ότι έβρισκαν χρήσιμο από πράγματα και ζώα και αφού σκότωσαν όσα ζώα δεν μπορούσαν να πάρουν μαζίτους στη συνέχεια  έβαλαν φωτιά και έκαψαν  τα περισσότερα σπίτια και αποθήκες του χωριού και μαζί το Σχολείο και το Κοινοτικό Κατάστημα. Σύμφωνα με κάποιες προφορικές μαρτυρίες, μόνο δέκα περίπου σπίτια του χωριού δεν κάηκαν.  Μαζί κάψανε ζωντανούς μέσα στα σπίτια τους και τρεις συγχωριανούς μας, τους:
1)            Αικατερίνη σύζυγος Ζήση Ευθυμίου Ζεμπίλη 6/7/44 και ώρα 12.00,
2)            Ευδοκία σύζυγος Ανδρέα Λιάκα 7/7/44 και ώρα 11.00
3)            Πέτρος Νικολάου  Λιάκας 7/7/44 και ώρα 11.00 (ήταν παράλυτος)
 Λίγο έξω από το χωριό σκότωσαν και τους:
1)            Μαρία σύζυγος Ηλία Λιάκα (Παλιοκκλήσι 7/7/44),
2)            Βασιλική χήρα Παναγιώτη Δροβατζήκα (Τσιπουκαρά 7/7/44 και ώρα 11.00),
3)            Δημήτριος Μπαχτσεβάνος 11/7/44 και ώρα 12.00,
4)            Κυριάκος Οικονόμου 18/7/44,
5)            Στεριανή χήρα Αθανασίου Σαμαρά 7/7/44 και ώρα 11.00.
(Στοιχεία από Μιχαήλ Γελαδάρα, ΠΕΑΕΑ Γρεβενών,  Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Κοζάνης και Ληξιαρχείο Δήμου Γρεβενών)
Για το σκοπό αυτό και για να τιμήσουμε τη μνήμη των άμαχων θυμάτων της κατοχής,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 και ώρα 10.30  θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων για τους οχτώ άμαχους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας του ολοκαυτώματος του χωριού μας στις 7 Ιουλίου 1944. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι ότι αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο των ναζί και των φασιστών. Να διατρανώσουμε την απαίτηση για αποζημίωση των θυμάτων και των υλικών καταστροφών από τη Γερμανία. Να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί «ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια  φασισμός».

Αργύριος Καραλιόλιος
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας