Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Κόβεται η χρηματοδότηση για 500 ΝΠΙΔ που δεν έχουν απογραφεί – στον αέρα οι εργαζόμενοι

Κλείνει από αύριο η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης για περίπου 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν απογραφεί, ενώ άμεσες θα είναι και οι συνέπειες για τους εργαζομένους σε αυτά καθώς πλέον οι μισθοί τους θα βρίσκονται «στον αέρα».
Μοιάζει απίστευτο κι όμως, εν έτει 2014 και μετά τέσσερα έτη Μνημονίου, η ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να μη γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των επιχειρήσεων – οργανισμών που έχει συστήσει, αλλά και το πλήθος των απασχολουμένων σε αυτά.


Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε αυτή την κατάσταση. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ΝΠΙΔ και η πληρωμή των εργαζομένων σε αυτά να γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Για όσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν, προβλέπεται αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. τους.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν απογραφεί περί τα 900 ΝΠΙΔ που απασχολούν περίπου 32.000 υπαλλήλους. Δεδομένου ότι ουδέποτε έγινε συνολική καταγραφή, είναι άγνωστο πόσα ακριβώς ΝΠΙΔ δεν έχουν απογραφεί, ωστόσο αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν ότι πρόκειται περί τα 500, σημειώνοντας ότι «σε κάποια εξ αυτών ο αριθμός εργαζομένων είναι μικρός ή ενδεχομένως και μηδενικός».

Ενδεικτικό είναι ότι πέραν των επιμέρους οργανισμών σε σειρά υπουργείων, δεν έχουν απογραφεί: γενικοί και τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων (υπάγονται στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης) καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Αρχής γενομένης από αύριο -εφόσον δεν απογραφούν- σταματά η χρηματοδότησή τους. «Για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, αναστέλλεται η απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό», αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο. Αναλυτικές οδηγίες έχει απευθύνει προς όλα τα υπουργεία με έγγραφό του και ο γ.γ. Διοικ. Μεταρρύθμισης Δ. Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της απογραφής μέχρι τις 30 Απριλίου «επιτάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, πέραν της αναστολής κάθε μορφής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για όσα ΝΠΙΔ δεν έχουν απογραφεί, προβλέπεται και αναστολή αμοιβών των μελών των Δ.Σ. τους, ενώ εφόσον η μη συμμόρφωση -δηλ. η εξακολούθηση παρέκκλισης πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών-συνεχιστεί για δύο μήνες, τότε παύει αυτοδικαίως η θητεία των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.

Η διαδικασία της απογραφής, εκτός από «εργαλείο» για τη χαρτογράφηση των φορέων, θα συντελέσει στην καταγραφή του συνολικού μισθολογικού κόστους του Δημοσίου καθώς και στο να εντοπιστούν οι φορείς που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Επιπλέον, η αποκλειστική καταβολή των μισθών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα συντελέσει στην ακριβή αποτύπωση των απολαβών των εργαζομένων ενόψει της εφαρμογής του νέου μισθολογίου τον Ιανουάριο του 2015.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας

  • Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και την αποκλειστική ευθύνη.
  • Πάγια πολιτική μας να μη δημοσιεύουμε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις οι οποίες και είναι εύκολο να πειραχτούν !!! από τον διαχειριστή τους
_ grevena.net

Τα νέα του STAR FM 93,3

Τα νέα του greveniotis.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις