Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Διατήρηση σπάνιων φυλών σκύλων φύλαξης μέσω της δικτύωσης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, η Καλλιστώ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου,  δώρισαν έναν  Ελληνικό ποιμενικό σκύλο φύλαξης σε κτηνοτρόφο της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Ο σκύλος είναι 5 ετών, σε άριστη φυσική κατάσταση, και προορίζεται τόσο για την φύλαξη κοπαδιού όσο και για αναπαραγωγή με σκοπό τη διατήρηση της φυλής. Ο "Μπέλλος"  αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού  από την Νότια Πίνδο και αναμένεται μαζί με ένα αντίστοιχο θηλυκό του δικτύου να δώσει κουτάβια σε λίγους μήνες για να δωριστούν σε συνέχεια σε κτηνοτρόφους της  περιοχής  του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου. Του έχει γίνει ο  ετήσιος επαναληπτικός εμβολιασμός, το εμβόλιο κατά του ιού της λύσσας και έχει σημανθεί ηλεκτρονικά με microchip.


Η δικτύωση και η δωρεά Ελληνικών ποιμενικών  φυλών φύλαξης  είναι μία δράση που στοχεύει στην ανταλλαγή κουταβιών ή ενήλικων σκύλων Ελληνικών ποιμενικών  φυλών μεταξύ των ίδιων των κτηνοτρόφων οι οποίοι συμμετέχουν στο δίκτυο επιδιώκοντας την άμβλυνση των συγκρούσεων κτηνοτρόφων με μεγάλα σαρκοφάγα (αρκούδα και λύκο), και η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία.

Συνολικά στο πλαίσιο της δράσης αυτής, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί 25 σκυλιά τόσο στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου όσο και στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας τη βάση για επέκταση του υπάρχοντος δικτύου στο Νομό Ιωαννίνων και στο Νομό Γρεβενών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE με τίτλο «Δράσεις διατήρησης για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου - αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο» (LIFE12 NAT/GR/000784) ακόμα περισσότεροι κτηνοτρόφοι του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου θα υποστηριχθούν, με σκοπό τον περιορισμό των ζημιών που υφίστανται από αρκούδες και λύκους, ενώ έμμεσα αναμένεται να μειωθεί και ο αριθμός των νεκρών άγριων ζώων που θανατώνονται από δυσαρεστημένους παραγωγούς. Πέρα από τη διευκόλυνση και δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου, χρησιμοποιώντας τόσο τις υποδομές όσο και το ανθρώπινο δυναμικό των συνεργατών του προγράμματος, το έργο θα παρέχει και μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την σωστή εκτροφή και εκπαίδευση των κουταβιών αλλά και τη συνέχιση της χρήσης  Ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων όπως είναι τα Ελληνικά Ποιμενικά και οι Μολοσσοί της Ηπείρου που αποτελούν γενετικό απόθεμα αιώνων.

Περισσότερες πληροφορίες:

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: Θανάσης Κοράκης 26530-22245 και 6977004005, Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη 26530 22241
ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Θεοδωρίδης τηλ. 2310-252530, εσωτ. 2 και 6978586568

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας