Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Περιορισμένες οι ζημιές στη Λήμνο

 Την κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών, μικροζημιές σε 13 άλλα ακίνητα και σε 2 εκκλησίες, καθώς και μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα, προκάλεσε στη Λήμνο η χθεσινή σεισμική δόνηση.
Περιορισμένες οι ζημιές στη Λήμνο


Όπως ανακοινώθηκε, σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης τις πρώτες ώρες μετά την σφοδρή σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 24/5 στη θαλάσσια περιοχή ΝΝΔ της Λήμνου, πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα στο νησί, με την συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Βασίλειου Παπαγεωργίου, του βοηθού Γενικού Επιθεωρητή Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγου Δημήτριου Ζάγκα, του Υποδιοικητή της ΑΣΔΕΝ Υποστράτηγου Αναστάσιου Πάτμιου, του στρατιωτικού διοικητή Λήμνου Ταξίαρχου Λάμπρου Τζούμη καθώς και του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και του Δημάρχου Λήμνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο σεισμός προκάλεσε τις παραπάνω ζημίες ενώ, όπως τονίζεται, όλες οι υποδομές και όλοι οι δρόμοι είναι σε πλήρη λειτουργία.

Στη Λήμνο μεταβαίνει άμεσα κλιμάκιο 14 μηχανικών προκειμένου να ενισχύσουν το έργο ελέγχου των κτιρίων. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν δύο μηχανικοί του ΟΑΣΠ, έξι του ΤΕΕ και έξι του ΟΣΚ.

«Καταρχήν να σας πω ότι ήταν ένας ισχυρός σεισμός και είχαμε ελάχιστες ζημίες. Έχουν καταγράφει μέχρι στιγμής μόνο καταρρεύσεις και αυτό ήταν πρώτον, μια περίφραξη και το δεύτερο ήταν ένα παλιό ακατοίκητο σπίτι. Έχουμε ζημιές σε 13 ακίνητα οι οποίες ήταν μόνο σε σοφάδες και σε τοιχοποιία. Από αυτά τα 13 ακίνητα δύο είναι εκκλησίες. Έρχονται 14 μηχανικοί αυτή την στιγμή από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Σεισμών και από τον ΟΑΣΠ, για να δουν όλες αυτές τις ζημιές και για να μπορέσει να γίνει και η καταγραφή αλλά και για να δουν τι ανάγκες υπάρχουν για την καταγραφή των ζημιών και για την αποκατάστασή τους» ανέφερε μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης.

«Τώρα, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, έχει αποκατασταθεί και οι βασικές υποδομές του νησιού δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Ούτε στο νερό ούτε στην ηλεκτροδότηση. Δεν έχουν σημειωθεί ζημιές. Στο οδικό δίκτυο δεν υπάρχουν αναφορές. Στο αεροδρόμιο υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα με την ψευδοροφή, όπου έπεσαν κάποια κομμάτια, τραυμάτισαν πολύ ελαφρά μια Αγγλίδα τουρίστρια η οποία βρισκόταν εκεί για να αναχωρήσει στην πατρίδα της. Μάλιστα, συμπτωματικά, ο σύζυγός της ήταν γιατρός ο οποίος υπέγραψε και έφυγαν οι άνθρωποι χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα - ήταν εκδότες ουσιαστικά» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «υπάρχουν κάποιες ζημιές στο μουσείο του νησιού, κάποια εκθέματα έχουν πέσει και έχουνε σπάσει και επίσης, θέλουμε να δούμε τι γίνεται στο κάστρο. Επίσης και στο Καδύριο θα έρθουν μηχανικοί ειδικοί από το Υπουργείο Πολιτισμού για να ελέγξουν τα σημεία αυτά. Τώρα χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους οι οποίοι από αυτούς τα σπίτια τους έχουν πάθει κάποια ζημιά υπάρχει πρόνοια από την Περιφέρεια να φιλοξενηθούν δωρεάν σε κάποιο ξενοδοχείο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για τέτοιο ζήτημα. Επίσης, θέλω να πω ότι υπάρχει σε πλήρη ετοιμότητα και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και ο Στρατός και όλες οι υπηρεσίες είναι σε κατάσταση επιφυλακής. Ο κόσμος είναι ήρεμος, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Ευτυχώς, όπως σας είπα ήταν ένας ισχυρός σεισμός με ελάχιστες ζημιές και όλα εξελίσσονται κατ' ευχήν».

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Π. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λήμνου ετέθησαν από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή. Το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε εφαρμογή. Διετέθησαν δύο ελικόπτερα του Π.Σ. για τις δύο αποστολές που θα απαιτηθούν και οι δυνάμεις του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε ετοιμότητα με όλα τα περιπολικά που διαθέτουν ούτως ώστε ο πληθυσμός να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας