Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Κοκτέιλ αιθαλομίχλης «πνίγει» τη Δυτική Μακεδονία

ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΕ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ.
Οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, ενώ σε κάποιους σταθμούς μέτρησης, όπως στον Οικισμό Πτολεμαΐδας και στη Φλώρινα άγγιξαν την ανώτατη κλίμακα επικινδυνότητας (10/10).
Στον γενικό πληθυσμό, και ιδιαίτερα σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, συστήνεται να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.


Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ συνιστάται η επικοινωνία τους με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων.

«Για την κατάσταση ευθύνεται ένας συνδυασμός παραγόντων, που επιδεινώθηκε και από τις μετεωρολογικές συνθήκες», είπε στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Σταμάτης Ζώρας.


Ενα επικίνδυνο κοκτέιλ αιθαλομίχλης «πνίγει» αυτές τις μέρες τη Δυτική Μακεδονία. Η καύση τζακιών για θέρμανση και η δραστηριότητα της ΔΕΗ (εξόρυξη λιγνίτη και λειτουργία ΑΗΣ), σε συνδυασμό και με τη συσσώρευση αφρικανικής σκόνης που ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες, έφεραν στο «κόκκινο» τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και του Αμυνταίου, υποχρεώνοντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας