Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου  συμμετέχοντας, για 6η συνεχή χρονιά, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 2015), σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Tρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 στην Κεντρική Πλατεία (Αιμιλιανού) Γρεβενών, από τις 11:30π.μ. έως τις 14:30μ.μ.
Στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών συμμετέχουν 37 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και στόχος της είναι η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και τις δυσκολίες και τις ανάγκες που συναντούν τα μεταναστευτικά πουλιά στους τόπους αναπαραγωγής, τα μεταναστευτικά περάσματα και τις περιοχές διαχείμασης τους, στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Πρόσφατη μελέτη της BirdLife International και των εταίρων της αποδεικνύει ότι 25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Τα μεταναστευτικά πουλιά αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο. Γι’ αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.
Η εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης, που είναι ανοιχτή για το κοινό, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση  και για τα είδη ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και θα περιλαμβάνει παιδικό εργαστήρι με κατασκευές ξύλινων φωλιών, ψηφιδωτών, δημιουργιών με πηλό και ζωγραφική. Επίσης η ομάδα της Ρίτας Γεωργαντά, Παναγιώτας Τζιούφα και Κατερίνας Μιχαλάκη θα δημιουργήσει χειροτεχνίες με θέμα τα πουλιά της προστατευόμενης περιοχής ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό όπως τηλεσκόπια, κιάλια και οδηγούς αναγνώρισης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων, στα τηλ. 2462087563, site: www.pindosnationalpark.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας