Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Διακήρυξη πρωτοβουλίας για Λέσχη Εργασίας και Πολιτισμού Γρεβενών.

 Παρασκευή  7/10/2016 8:00 μ.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

7 χρόνια κρίσης και συνεχίζουμε….
να ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς μας είναι  άνεργοι, που τα λουκέτα αποτελούν καθημερινότητα, που κλείνουν ή υπολειτουργούν νοσοκομεία και σχολεία, που φεύγουν μετανάστες τα παιδιά μας, που καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και κάθε εργασιακό δικαίωμα, που λοιδορείται  ακόμη και η πρόθεση να απεργήσεις, που ξαναζούμε χαράτσια,που κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου και fast-trackνομοσχέδια, που επιβάλλουν την πολιτική τους με την τρομοκρατία των ΜΜΕ και τα χημικά των ΜΑΤ.

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ

Πως θα ζούσαμε μέρες αναβίωσης του φασισμού και του ρατσισμού, θα θρηνούσαμε τις δολοφονίες ανθρώπων από τάγματα εφόδου των νεοναζί, θα βλέπαμε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πως θα ζούσαμε την προσπάθεια κυριαρχίας κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού.


ΚΙ ΟΜΩΣ... ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΥΧΑΙΑ

Ζούμε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί το λαό  η πολιτική που εκπορεύεται από κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, που θυσιάζει τα εργατικά δικαιώματα στο σφαγείο των μνημονίων, των τραπεζικών και των πολυεθνικών συμφερόντων. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να πείσουν ότι τα δύσκολα τελείωσαν, όλοι καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μεθοδεύουν τη εξαθλίωση μας, με χιλιάδες απολύσεις, χαράτσια, άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Θέλουν να αρπάξουν τον κοινωνικό πλούτο που παράγουμε, στοχεύουν στην πάμφθηνη εργατική δύναμη, στη διαμόρφωση ενός εργαζομένου υποταγμένου και πειθήνιου. Γιατί μόνο έτσι το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζουν ότι θα ξεπεράσουν την κρίση τους. Η αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική τους δεν μπορεί παρά να επιβάλλεται με «νόμο και τάξη», με καταστολή και πρακτικές κοινοβουλευτικής δικτατορίας και υπό το φόβο του μπαμπούλα των μαντρόσκυλων του συστήματος, των γνήσιων προγόνων των ταγματασφαλιτών, των παρακρατικών νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής που εξαντλεί την αντισυστημικότητα της σε επιθέσεις κατά των αδύναμων και των κατατρεγμένων, καλώντας παράλληλα σε  «εθνική ενότητα» με τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, ενότητα δηλαδή των θυτών με τα θύματα.


ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ...

Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία και εδώ στη πόλη μας η συγκρότηση ενός μετώπου αγώνα και αντίστασης, οργάνωσης πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικοτήτων, και επιτροπών αγώνα κάθε εκμεταλλευόμενης κοινωνικής ομάδας που θα αντιπαλεύει τον κατακερματισμό της κοινωνίας μας στη βάση των κοινών αναγκών και δικαιωμάτων της και θα παλεύει ενάντια στο σύγχρονο μεσαίωνα, με όπλο την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη και κινητήρια δύναμη τον ανυποχώρητο αγώνα.

Χρειαζόμαστε όμως και ένα χώρο συνεύρεσης, συντονισμού, συζήτησης και συλλογικής δράσης. Ένα κύτταρο ευρύτερου κοινωνικού-πολιτικού προβληματισμού και  πολιτιστικής αναζήτησης, ένα καταφύγιο που θα στεγάσει τις ανησυχίες και τις ανάγκες μας, ένα χώρο ενότητας, δράσης και πραγματικής αλληλεγγύης των "από κάτω" ώστε να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο του στην κρίση.




ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΕΣΧΗ:
•    Που θα προάγει την ενεργητική συμμετοχή και την αυτενέργεια, μέσα από συνελεύσεις και διαδικασίες βάσης, ενάντια στις λογικές ανάθεσης, πραγματικό εργαλείο ενάντια στον κατακερματισμό, τη διάσπαση και τον απομονωτισμό

•    Πόλο υποδοχής και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων και ανέργων για να σπάσει τα τείχη που ορθώνουν ανάμεσά μας,ενισχύοντας και συμβάλλοντας στη δημιουργία επιτροπών και σωματείων στους χώρους δουλειάς.

•    Της αλληλεγγύης, που να ανατρέπει τη νομιμότητα των κατασχέσεων σπιτιών, των διακοπών σε ρεύμα και νερό, τη νομιμότητα που εξαθλιώνει τη ζωή μας και τους όρους επιβίωσής μας.

•    Μέσω της οποίας θα φτιάξουμε ανεξάρτητες δομές αλληλεγγύης, σε συντονισμό με εργατικές και άλλες συλλογικότητες.

•    Που θα αντιπαλεύει την ξενοφοβία, το ρατσισμό, το φασισμό και το σεξισμό.

•    της καλλιτεχνικής αυτενέργειας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των τοπικών καλλιτεχνών και δημιουργών, της πολιτιστικής έκφρασης μέσα από κινηματογραφικές προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις  καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.
•    της οικολογικής συνείδησης και δράσης, της ενίσχυσης των τοπικών αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος από την αγοραία ανάπτυξη.


Μας θέλουν  φοβισμένους καινωχελικούς, πνιγμένους από στερεότυπα, διαιρεμένους, υποταγμένουςκαι μοιρολάτρες, να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει εναλλακτική, πως εμείς οι ίδιοι φταίμε για την ανεργία και τη φτώχεια μας. Ήρθε η ώρα να βάλουμε φρένο στην απαξίωση του εαυτού μας ,να αρνηθούμε τη μισή ζωή που μας προσφέρουν και να ανατάξουμε συλλογικά την ηττοπάθεια κόντρα στον ατομικό δρόμο. Γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον!

Για εμάς  δεν χωράν πλέον αυταπάτες. Συλλογικότητα –Αγώνας – Αυτοοργάνωση - Αξιοπρέπεια - Αλληλεγγύη - Ανιδιοτέλεια - Πολιτιστική αφύπνιση και δημιουργίαείναι η μόνη διέξοδος που μπορεί να μας δώσει προοπτική και ένα συλλογικό όραμα στο ζοφερό μέλλον που μας προδιαγράφουν. Αυτό το δρόμο της κοινωνικής χειραφέτησης θέλουμε να χαράξουμε και μέσα απ’τη δημιουργία της Λέσχης Εργασίας και Πολιτισμού.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ελαστικά και επισφαλώς απασχολούμενους, τους ανέργους, έλληνες και μετανάστες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες των Γρεβενών, τη νεολαία που νιώθει εγκλωβισμένη και έχει ανάγκη να μετουσιώσει την απόγνωση της σε δημιουργία και δράση,κινήσεις και συλλογικότητες της πόλης μας, να στηρίξουν και να συμμετέχουν ενεργά στη Λέσχη Εργασίας και Πολιτισμού.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ7/10/2016 20:00 μ.μ.  
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας