Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

«ΡΕΒΙΘΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ)

Στο πλαίσιο της ανάδειξης και προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων των Γρεβενών, η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών προχωρά στην κατοχύρωση του Ρεβιθιού ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Ήδη ο φάκελος ετοιμάζεται και αναμένεται να υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να κατοχυρωθεί το τοπικό αυτό προϊόν και να γίνει πιο ανταγωνιστικό διεθνώς.
Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1151/2012 στόχος των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι η θέσπιση ενός συστήματος ώστε να βοηθηθούν οι παραγωγοί προϊόντων συνδεόμενων με μια γεωγραφική περιοχή με:

•    Εξασφάλιση δίκαιων αποδόσεων ανάλογων με την ποιότητα των προϊόντων τους
•    Εξασφάλιση ενιαίας προστασίας των ονομασιών ως δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας στην επικράτεια της ΕΕ
•    Παροχή σαφούς ενημέρωσης στους καταναλωτές για τα στοιχεία του προϊόντος τα οποία του προσδίδουν αξία
Ως γεωγραφική ένδειξη νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
•    Το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή
•    Του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση
•    Του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Τα οφέλη αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλά καθώς τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έμποροι θα μπορούν να εξάγουν και να διαθέσουν ένα προϊόν στις διεθνείς αγορές που θα είναι προστατευόμενο και ως εκ τούτου ανταγωνιστικό.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η Π.Ε. Γρεβενών και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την πιστοποίηση και άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων με στόχο να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους αλλά και τα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας