Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

«MEDfaces»

 Η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Γρεβενών σε συνεργασία με την οργάνωση Stop Mare Mortum σας παρουσιάζει την έκθεση σκίτσων «MEDfaces»

H οργάνωση Stop Mare Mortum (σε ελεύθερη απόδοση: Σταματήστε τις θαλάσσιες δολοφονίες ), αγωνίζεται για να μπει ένα τέλος στη μετατροπή της Μεσογείου σε υγρό τάφο για αμέτρητους ανθρώπους που προσπαθούν να τη διασχίσουν.Στόχος τους είναι να φιλοτεχνηθούν 34.000 έργα ίδιας διάστασης, ένα για κάθε νεκρό της Μεσογείου την τελευταία δεκαπενταετία με βάση ένα πρότυπο που διατίθεται στο site της οργάνωσης και πάνω σε αυτό οι καλλιτέχνες να προσθέσουν τη σύνθεσή τους.

Από τη Βαρκελώνη στο Βερολίνο και από τη Ζυρίχη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας τα ''Πρόσωπα της Μεσογείου'' έρχονται και στα Γρεβενά. Εκατοντάδες καλλιτέχνες από πάνω από 35 χώρες ενσαρκώνουν σε σκιτσογραφημένα πρόσωπα (πάνω από 300) τον ξεριζωμό και την οδύνη της προσφυγιάς, τα όνειρα και την ελπίδα, την πολυπολιτισμικότητα της Μεσογείου αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου και κοινωνικής ομάδας


Η Ισπανία ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που όρθωσαν φράκτες πριν από χρόνια για να εμποδίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων.Τώρα είναι σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, με την Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, να έχει μετατραπεί σε απέραντη φυλακή ψυχών, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της Ευρωπαικής Ένωσης. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη αξία η σύγχρονη πρωτοβουλία που με έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλονίας ξεκινά από την ιβηρική χώρα και επιδιώκει να φτάσει μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, για να «επανενώσει», έστω και σε καλλιτεχνικό επίπεδο τους Ευρωπαίους που αρνούνται να δεχτούν μια καγκελόφραχτη ήπειρο.

Από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης είναι ένας Ελληνας καλλιτέχνης και ακτιβιστής, μόνιμος κάτοικος της ορεινής Καταλονίας εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες, αλλά προερχόμενος απ τα Γρεβενά και συγκεκριμένα από τη Σαμαρίνα, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.«Με την ποικιλία και το πλήθος των διαφορετικών έργων, ξεπερνούμε τις στερεοτυπικές απεικονίσεις των προσφύγων ή, ακόμα και την παρόμοια, εξ ανάγκης, εικόνα τους. Ολοι μας, όταν βρεθούμε σε παρόμοια θέση και κατάσταση αρχίζουμε και μοιάζουμε, χάνοντας τις ιδιαιτερότητές μας, την υπόστασή μας. Ο καθένας μας, όμως, είναι διαφορετικός. Εχει παρελθόν, εμπειρίες, όνειρα, μοχλός της ζωής του θα έπρεπε να είναι η επιθυμία και το κέφι, όχι η ανάγκη»


Φυσικά, ένα σκίτσο, ένας πίνακας, μια σελίδα δεν μπορεί ποτέ να είναι αρκετά για να αλλάξουν τον κόσμο.Γι’ αυτό και η διακήρυξη αρχών του Stop Mare Mortum επεκτείνεται σε πολιτικά θέματα προτρέποντας και καλώντας σε μια ευρεία συζήτηση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια στο εμπόριο όπλων και τα λόμπι, στην υποστήριξη μικρών και αποκεντρωμένων ομάδων ακτιβισμού και αλληλεγγύης, στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των κρατών, στον τρόπο αποφυγής ανθρωπιστικών κρίσεων, στην παρέμβαση ενάντια στην εγκληματική δράση υπερεθνικών φορέων αλλά και  οργάνων όπως η Ε.Ε. και  η Frontex 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας