Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

ΚΚΕ(μ-λ) | Καίγεται η φύση, χάνονται σπίτια, καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές Ο λαός να διεκδικήσει αποζημιώσεις

 Πριν λίγες μέρες, η φωτιά κατέκαψε το Ρέθυμνο. Μια «είδηση» που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν για ευνόητους λόγους. Μετά ξέσπασε πυρκαγιά στην Πεντέλη και πριν τεθεί υπό έλεγχο, άνοιξαν πύρινα μέτωπα στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα. Σήμερα καίγονται περιοχές στην Ηλεία και στον Έβρο. Οι λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις με τα λιγοστά και γερασμένα οχήματα κι αεροπλάνα, δεν επαρκούν για να σβήσει γρήγορα μια φωτιά. Γι’ αυτό καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργημένης γης, χάνονται τα σπίτια και οι κόποι των ανθρώπων. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε προκλητικά κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις καμένες περιοχές της Πεντέλης, πως ξέρει να αντιμετωπίζει τις φωτιές, πως η διαχείριση που έκανε η κυβέρνησή του ήταν άριστη. Δεν είχε τίποτα να πει για τον γέροντα που αυτοκτόνησε βλέποντας για τρίτη φορά το σπίτι του να καίγεται. Ο γέροντας γνώριζε καλά, όπως γνωρίζουμε όλοι, πως όποιος καταστραφεί από φωτιά, πλημμύρα ή σεισμό δεν έχει να περιμένει τίποτα από καμιά κυβέρνηση. Όσες περιοχές κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν πρασινίσει, αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές και ο εθελοντισμός έδειξε τα όριά του. Στη Βόρεια Εύβοια δεν επανήλθε ο τουρισμός με τα πενιχρά κίνητρα στους τουρίστες και για τους νεκρούς στο Μάτι κανένας δεν απολογήθηκε.

Οι ζημιές δεν είναι ανυπολόγιστες. Τα σπίτια, τα ζώα, οι καλλιέργειες και η δασική γη που γίνονται στάχτη, μπορούν να μετρηθούν και να υπολογιστούν με ακρίβεια. Κάτι το οποίο οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να αναγνωρίσουν. Δεν δίνουν δεκάρα  για να στηρίξουν τον λαό, για να μην καίγονται οι κόποι του και να μη χάνεται η ομορφιά κάθε τόπου. 

Οι υπεύθυνοι για τις καταστροφές δεν βρίσκονται στα οικόπεδα με τα ξερά χόρτα, ούτε στα μελτέμια του καλοκαιριού. Ούτε πολύ περισσότερο στην «ατομική ευθύνη» των ανθρώπων του λαού.  Η αιτίες βρίσκονται στο σάπιο, εξαρτημένο καπιταλιστικό σύστημα που κερδίζει από την καταστροφή και την επιδιώκει. Πάνω από τα καμένα ανθούν τα κέρδη όσων πουλούνε ασφάλεια, δάνεια και όνειρα για νέα σπίτια.

Τα κανάλια δείχνουν σε απευθείας μετάδοση πώς καταπίνει η φωτιά ό,τι βρεθεί μπροστά της, την αγωνία, την οργή και τον πόνο των ανθρώπων. Μα όταν σβήνουν οι φωτιές κανείς δεν δείχνει πώς ζουν και πως τα βγάζουν πέρα όσοι έχασαν το σπίτι τους ή το κοπάδι τους, τα δέντρα τους. Η σιωπή που απλώνεται πάνω από τα καμένα πρέπει να σπάσει.

Όπως κι αν ξεσπάσει μια φωτιά, είτε από καθαρό εμπρησμό είτε απ΄ τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, πρέπει να σβήνει γρήγορα. Όταν χάνει ο λαός τα σπίτια του και τη δουλειά του πρέπει να αποζημιώνεται πλήρως. Αυτός  χτίζει και σπέρνει τη Γη και παράγει όλον τον πλούτο που έχει πάνω της.

Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει να βγάλουν σωτήρες οι κάλπες που θα στηθούν κάποια στιγμή. Η αλληλεγγύη που δείχνει ο λαός σε δύσκολες καταστάσεις πρέπει να γίνει οργάνωση. Πρέπει να διεκδικήσει πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, δωρεάν στέγη, δουλειά και όπου μαύρισε ο τόπος να ξαναγίνει πράσινος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας