Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Γροιλανδία… Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης

 


Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί της γης, αν η Αυστραλία θεωρείται ήπειρος. Η έκτασή της φτάνει τα 2.166.086 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα 410.449 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι χωρίς επικάλυψη πάγων, ενώ τα   1.755.637 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι καλυμμένα με πάγους.

Ο πληθυσμός αυτού του νησιού μόλις και με τα βίας φτάνει τους 56.000 κατοίκους τους γνωστούς Εσκιμώους  Ινουγουίτ. Το πολίτευμά της είναι αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία και το νόμισμά της είναι η δανέζικη κορώνα. Παρ΄ όλο που εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα του βασιλείου της Δανίας, από το 1979 της έχει χορηγηθεί αυτοδιοίκηση από τη Δανία μιας και θεωρούνταν αποικία της. 

Το Γροιλανδικό κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό σώμα της Γροιλανδίας που ιδρύθηκε το 1979 και απαρτίζεται από 31 μέλη που εκλέγονται για τετραετή θητεία. Από την 21η Ιούνη του 2009 η κυβέρνηση της Γροιλανδίας απολαμβάνει μεγαλύτερη αυτονομία από τη Δανία με περισσότερες αρμοδιότητες και έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλούσιων φυσικών πόρων του εδάφους της. Πολλά, πάρα πολλά ενδιαφέροντα μπορεί να μάθει κάποιος που ενδιαφέρεται για αυτό το τεράστιο νησί του αρκτικού κύκλου που όμως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου από την τεράστια κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη μας από την άφρονη συμπεριφορά αυτών που δεν χορταίνουν με τίποτα και βάζουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του είδους μας. 

Πολλά ακόμα μπορεί να μάθει κάποιος για αυτό το εξωτικό παγωμένο νησί, εκείνο όμως που δεν θα μάθει ποτέ κάποιος που δεν θα ενδιαφερθεί, διότι το καλύπτουν έντεχνα, είναι για το δημοψήφισμα που έκανε ο λαός των Ινουγουίτ Εσκιμώων που κατοικούν εκεί. Το σύνολο των 56.000 κατοίκων στις 23 Φλεβάρη του 1982 με δημοψήφισμα αντέδρασε στην ποσόστωση που πήγε να εφαρμόσει η ΕΟΚ για την αλίευση του μοναδικού μέχρι τότε προϊόντος που είχαν του βακαλάου. Η αλίευσή του έφτανε τότε τους 200.000 τόνους και η προσπάθεια της ΕΟΚ ήταν να τους επιβάλλει μείωση στο 1/4 σαν ποσόστωση των ψαριών που αλίευαν. Οι δικοί μας αγρότες ξέρουν καλά από τις ποσοστώσεις και οι κτηνοτρόφοι βεβαίως. Η αντίδραση των Ινουγουίτ ήταν άμεση και δυναμική. Κάνανε δημοψήφισμα, πράγμα που δεν μπόρεσε να αποφύγει η αστική τάξη της Δανίας αλλά και τα επιτελεία της ΕΟΚ (σήμερα ΕΕ). Στις 23 Φλεβάρη λοιπόν του 1982 οι Γροιλανδοί με το δημοψήφισμά τους αποφάνθηκαν με 53% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΟΚ. 

Το αποτέλεσμα είναι, αντί της ποσόστωσης που θέλαν να τους επιβάλλουν γύρω στο 1/4 της μέχρι τότε παραγωγής τους των 200.000 τόνων, σήμερα ξεπερνούν το 1.000.000 τόνους με συνέπεια το κατακεφαλήν εισόδημά τους από τις 20.000 δολάρια να εκτιναχτεί στις 60.000 δολάρια,  δηλαδή τριπλασίασαν το εισόδημά τους και αυτό γιατί; Διότι δεν σκύψαν το κεφάλι μπροστά στις απειλές των Ευρωπαίων που οι απειλές τους δεν είχαν όριο. Όμως ΕΝΩΜΕΝΟΙ τις αντιμετώπισαν. 

Άρα ενότητα και εργατική δράση είναι οι μεγαλύτερη σύμμαχοι της εργατικής τάξης στην αντιμετώπιση των εκβιασμών των πλουσίων που τα θέλουν όλα δικά τους. Η εμπειρία λοιπόν της Γροιλανδίας είναι πολύτιμο εργαλείο για τους σχεδιασμούς της εργατιάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας