Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανανεώνουν και την... οικονομία

Στα Γρεβενά: 54,8MW από αιολικά, 5MW από φωτοβολταϊκά και 7,8MW από βιομάζα.
Σε μια περίοδο που το επενδυτικό τοπίο θυμίζει Σιβηρία, υπάρχει ένας κλάδος όπου εξακολουθεί να υπάρχει κινητικότητα: οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Έτσι, μόνο στη Βόρεια Ελλάδα κατατέθηκαν το 2011 πάνω από 200 επενδυτικά σχέδια και εκδόθηκαν άδειες παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος άνω των 3.800 ΜW.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr
Αν προστεθούν και οι άδειες για την εγκατάσταση συνολικά 3.600 MW, που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το 2010, η συνολικής ισχύς από τις μονάδες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα 7.500 MW. Το μέγεθος είναι σημαντικό και αποτυπώνει τη δυναμική της περιοχής, αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα, σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε λειτουργία μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ισχύος 2.500 MW.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Η Βόρεια Ελλάδα προσφέρεται είτε επειδή υπάρχει καλό αιολικό δυναμικό είτε διότι υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις ή ακόμη και γιατί κάποιες περιοχές δεν έχουν κορεστεί ακόμη. Έτσι, κατά τη διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν 215 αποφάσεις της ΡΑΕ για άδειες παραγωγής στους νομούς της Βόρειας Ελλάδος. Συγκεκριμένα, δόθηκαν άδειες:
- Στον νομό Κοζάνης: άδειες για 300MW από αιολικά πάρκα, 319MW από φωτοβολταϊκά (περιλαμβάνεται το μεγάλο πάρκο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού-ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα), 7,1MW από ηλιοθερμικά και 5MW από βιομάζα.
- Στη Φλώρινα: 354MW από αιολικά, 78,5MW από φωτοβολταϊκά, 79MW από ηλιοθερμικά και 1,6MW από βιομάζα.
- Στην Καστοριά: 157,4MW από αιολικά, 64MW από φωτοβολταϊκά, 11,4MW από ηλιοθερμικά.
- Στα Γρεβενά: 54,8MW από αιολικά, 5MW από φωτοβολταϊκά και 7,8MW από βιομάζα.
- Στον νομό Θεσσαλονίκης: δόθηκαν άδειες για 41,3MW φωτοβολταϊκών και 6,6MW από μονάδες βιοαερίου.
- Στον νομό Ημαθίας: 78MW από αιολικά, 78,6MW από φωτοβολταϊκά και 7,6MW από ηλιοθερμικά.
- Στον νομό Πιερίας: 18ΜW από αιολικά πάρκα και 5MW από φωτοβολταϊκά συστήματα.
- Στο Κιλκίς: 118,2MW από αιολικά πάρκα, 8,9MW από φωτοβολταϊκά, 12MW από ηλιοθερμικά και 4,6MW από βιομάζα.
- Στη Χαλκιδική: 107,8MW από αιολικά και 7,9MW από φωτοβολταϊκά.
- Στον νομό Σερρών: 310,8MW από αιολικά πάρκα και 17,8MW από φωτοβολταϊκά συστήματα.
- Στην Ξάνθη: 16,4MW από φωτοβολταϊκά και 2,6MW από βιομάζα.
- Στον νομό Δράμας: 33MW από αιολικά πάρκα, 6,5MW από φωτοβολταϊκά συστήματα και 7,6MW από βιομάζα.
- Στον νομό Έβρου: 31,6MW από φωτοβολταϊκά, 2MW από ηλιοθερμικά, 3MW από υδροηλεκτρικά και 12,7MW από βιοαέριο και βιομάζα.
- Στον νομό Ροδόπης δόθηκαν άδειες για 5MW από φωτοβολταϊκά συστήματα.


ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΑΠΕ Καλύπτει τους επιδιωκόμενους στόχους η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ενισχύθηκε το 2011 κατά 74% σε σχέση με το 2009 και κατά 44% σε σχέση με το 2010, καλύπτοντας τον επιδιωκόμενο στόχο για το εν λόγω έτος.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από σταθμούς που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας ενισχύθηκε κατά 770MW μέσα στο έτος, ξεπερνώντας συνολικά τα 2.500MW.
Θεαματική αύξηση παρουσιάζει και η ανάπτυξη νέας ισχύος για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, γεγονός που ενισχύει την ορθότητα της απόφασης εξορθολογισμού των εγγυημένων τιμών, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Φεβρουαρίου 2012. Συγκεκριμένα, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών το 2010 ήταν 198MW, ενώ στο τέλος του 2011 έφτασαν τα 626MW (αύξηση 215%).
Τα αιολικά παραμένουν και για το 2011 η κυρίαρχη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.636MW, από 1.300MW που ήταν το προηγούμενο έτος (ενίσχυση κατά 26%). Αύξηση στη διείσδυση παρουσιάζουν και τα μικρά υδροηλεκτρικά (από 196MW στα 206MW, με αύξηση 5%). Για τις μορφές που υστερούν, όπως η βιομάζα και η γεωθερμία, το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στην ενίσχυσή τους: γι’ αυτό και προώθησε σχετική νομοθετική ρύθμιση για την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων αυτών.
Αναφορικά με την αδειοδοτική διαδικασία, με σύμβαση αγοραπωλησίας βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 2.530MW (αύξηση κατά 185% σε σχέση με το 2010), γεγονός που δηλώνει ότι στο επόμενο έτος αναμένεται ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος. Αυτή η διαπίστωση συμβαδίζει με τον «οδικό χάρτη πορείας» για το 2050, όπως αποτυπώνεται στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, που δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση -και, συγκεκριμένα, τόσο με τους μεσοπρόθεσμους όσο και με τους μακροπρόθεσμους στόχους. Επίσης, αύξηση 10% παρουσίασε το 2011 η ισχύς των αδειών εγκατάστασης (1.840MW) και 51% οι άδειες παραγωγής (2.600MW) -δύο μεγέθη που αποτυπώνουν τη δυναμική διείσδυσης νέας ισχύς ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας.


ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Προσκόμματα φέρνει η έλλειψη ρευστότητας

Το μέγα πρόβλημα σε όλες τις περιπτώσεις -είτε πρόκειται για το πάρκο των 200MW, που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, είτε για πάρκα ισχύος 1MW- είναι αυτήν τη στιγμή η έλλειψη ρευστότητας για την αξιοποίηση των αδειών παραγωγής και την υλοποίηση των επενδύσεων. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, υπάρχουν επενδυτές αποφασισμένοι να προχωρήσουν, ακόμη κι αν χρειάζεται να πληρώσουν αδρά για να αποκτήσουν μία άδεια.

ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές στη δευτερογενή αγορά κυμαίνονται σε επίπεδα άδειας... ταξί. Για ένα μεγαβάτ (1.000kw), οι τιμές που «παίζουν» στην αγορά είναι από 200.000 έως 350.000 ευρώ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αδειοδότηση. Αν ο κάτοχος της άδειας έχει σύμβαση αγοραπωλησίας με εγγυημένη τιμή πώλησης, η τιμή της άδειας είναι «τσιμπημένη». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια αγγελία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 16 Απριλίου 2012 για «πώληση άδειας φωτοβολταϊκού πάρκου 60kw ‘με το κλειδί στο χέρι’ και ταρίφα 0,46 ευρώ», προς 280.000 ευρώ! Άλλη άδεια, με την εγγυημένη τιμή αγοράς στα 32 λεπτά (προφανώς εκδόθηκε μεταγενέστερα) για φωτοβολταϊκό πάρκο 100kw, πωλείται προς 60.000 ευρώ -μαζί με το αγροτεμάχιο.
«Παρόλο που οι υπεραξίες των αδειών παίρνουν την ανιούσα, υπάρχουν ιδιώτες που αναζητούν ευκαιρίες για μια σίγουρη επένδυση», αποκαλύπτουν, μιλώντας στη «ΜτΚ», παράγοντες της αγοράς: «Αυτοί που αποφάσισαν όψιμα να μπουν στο ‘παιχνίδι’ των ΑΠΕ στρέφονται στη δευτερογενή αγορά, για να εξασφαλίσουν εγγυημένες τιμές. Έχουν κεφάλαια και είναι αυτοί που τελικά θα προχωρήσουν σε επενδύσεις», προσθέτουν.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1,8 ΔΙΣ. ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ
Τα τελευταία τρία χρόνια, η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο στα φωτοβολταϊκά, έφτασε στα 600MW -και με δεδομένο ότι κάθε μεγαβάτ αντιστοιχεί σε επένδυση τριών εκατ. ευρώ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών υπολογίζει ότι από το 2009 έγιναν επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, εκτιμά ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, και το 2012 θα κινηθεί στα επίπεδα του 2011 ως προς την εγκατάσταση ισχύος από φωτοβολταϊκά. Όσο για τους χαρακτηρισμούς «Ελντοράντο» ή «φούσκα», που χρησιμοποιούνται συχνά για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, σημειώνει ότι «όταν όλα είναι σε παρακμή, μια επένδυση με καλές αποδόσεις θα γεννήσει την επιθυμία για υπεραξίες, θα προσελκύσει και απατεώνες».


1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο. Είναι γεγονός ότι μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ την οικονομία μας, ιδιαίτερα αν αξιοποιήσουμε τα φωτοβολταικα panel (λόγω του ήλιου που διαθέτουμε σαν χώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

αφήστε το σχόλιό σας

  • Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και την αποκλειστική ευθύνη.
  • Πάγια πολιτική μας να μη δημοσιεύουμε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις οι οποίες και είναι εύκολο να πειραχτούν !!! από τον διαχειριστή τους
_ ΦΟΡΑ - ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΩΤΤΑΣ

Τα νέα του STAR FM 93,3

Τα νέα του greveniotis.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις