Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του Γιώργου Δούμα

Ακούγεται ότι αυτές οι εκλογές θα είναι δύσκολες,σκληρές κλπ.Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τα πράγματα είναι εύκολα και απλά,αρκεί να τα δούμε αντικειμενικά και καλοπροαίρετα.Με αφορμή λοιπόν τον απολογισμό τριετίας του Δήμου Γρεβενών,αλλά και τη συνέντευξη του Δημάρχου κ.Δημοσθένη Κουπτσίδη στο West channel,θα ήθελα να επισημάνω περιληπτικά κάποια πράγματα,σε περίπτωση που κάποιοι συμπολίτες μου δεν τα άκουσαν ή δεν τα γνωρίζουν,και πλανώνται και επηρεάζονται αρνητικά από λασπολογίες,αναληθείες,και λόγια του αέρα.Ορισμένα από αυτά που ειπώθηκαν λοιπόν,μεταξύ άλλων,είναι :


- Η κατάσταση που παρέλαβε ο Δήμος με 25.000.000 ευρώ "άνοιγμα"-χρέη σε τόσο δύσκολη περίοδο που έχουν μειωθεί πόροι-έσοδα,ήταν απελπιστική.Παρέλαβε στην ουσία έναν υποθηκευμένο Δήμο και πρώην Δήμους.(Και ας μην ξεχνάμε ότι παρέδωσε μία Νομαρχία με 3.500.000 ευρώ πλεόνασμα).

- Έπρεπε να ξανακερδιθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών και να καλυφθούν τα χρέη (τις πρώτες 10 μέρες το Δημαρχείο δεν είχε ούτε πετρέλαιο).

- Το 2010 ξοδεύτηκαν σε καύσιμα σε 13 ΟΤΑ 890.000 ευρώ,ενώ το 2011 στο νέο Καλλικρατικό Δήμο (με διπλάσια τιμή πετρελαίου) οι ίδιες ανάγκες στοίχησαν 190.000 ευρώ.Ομοίως σε αναλώσιμα και χαρτικά.

- Τα παλιά δάνεια μειώθηκαν στο 50% , ενώ δεν υπήρξε ΟΥΤΕ ένα ευρώ νέο δάνειο.

- Ο νέος Δήμος διεκδίκησε έργα μέσα απο Ευρωπαικά προγράμματα (πάνω από 60.000.000 ευρώ),και είναι ο πρώτος Δήμος σε εντάξεις στη Δυτική Μακεδονία.

- Ο Δήμος διεκδικεί,και δεν αφήνει ευκαιρίες να χαθούν,με σημαντικά παραδείγματα:

Το Παλαιοντολογικό μουσείο Μηλιάς (σε λίγες μέρες θα γίνει στα Γρεβενά το 6ο Διεθνές παγκόσμιο συνέδριο Παλαιοντολογίας με 200 επιστήμονες).

Το Αστρονομικό πάρκο Όρλιακα (με καθυστέρηση δυστυχώς λόγω γραφειοκρατείας).

- Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες λοιπόν (χάθηκαν και αφέθηκαν έργα από άλλους φορείς,π.χ. δρόμος Γρεβενά-Βασιλίτσα).

- Τα Γρεβενά έχουν πλεονέκτημα την φύση,την ορεινή περιοχή,την νότια παραγωγική περιοχή (1ος Δήμος σε βιολογικά),έχουν μνημεία,την Βάλια Κάλντα,το Χιονοδρομικό κέντρο,έχουν αυθεντικότητα.

- Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

- Διεκδικήθηκαν (με καλές δημόσιες σχέσεις-προσβάσεις με το "κέντρο") και έγιναν πράξη πολλά.Μετράει η αξία,η καλή σχέση,και όχι η πελατειακή σχέση.

- Μείωση τιμής του νερού κατά 25% σε μια προβληματική ΔΕΥΑΓ,με ταυτόχρονες ποινές του νόμου από πραχθέντα προηγούμενων προέδρων-δημάρχων.

- Κοινωνική πολιτική (κοινωνικό παντοπωλείο κλπ.).

- Έγιναν λάθη.Λάθη κάνουν αυτοί που δουλεύουν,και προσπαθούν να τα διορθώσουν.

- Οι εκλογές είναι (και πρέπει να είναι) αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς κομματική κατεύθυνση.

- Ανανέωση ψηφοδελτίου,και παράλληλα εμπιστοσύνη σε ανθρώπους με εμπειρία.Όχι σε ξεπερασμένες ιδέες.

- Ο πολίτης με την ψήφο του σηματοδοτεί την ελεύθερη σκέψη,την ανατροπή,την πορεία χωρίς εξαρτήσεις,την ελεύθερη φωνή και άποψη,μία σταθερή πορεία ανάπτυξης.

- Διαφάνεια,εντιμότητα,αφουγκραζόμαστε την κοινωνία,αναπτυξιακό όραμα,κοινωνική ευαισθησία,ας μην εναντιονώμαστε ακόμη και στα αυτονόητα,και όχι ως δικαστές να κρίνουμε και να τιμωρούμε.

- Ζητάμε θέσεις-προτάσεις,να έρθουν σε ανοιχτό ΔΙΑΛΟΓΟ (ακόμα και πολίτες),γιατί κατηγορούμαστε για πράγματα που κάναμε και δεν κάναμε.

- Κάποιοι έκαναν αυτοδιοικητική θητεία και βρέθηκαν με ξενοδοχεία,πολυτελή αυτοκίνητα κλπ.

- Κάποιοι άλλοι διεκδικούν θέσεις-ρόλους,θέλουν να παραλάβουν αυτά που έχασαν,τα κεκτημένα ετών,το "party" που γινόταν,επειδή τους το κόψανε και τους στείλανε εκεί που έπρεπε (στη δικαιοσύνη).Τους ενόχλησε,και πιο φανατισμένοι από ποτέ προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο.Επιλέγουν αυτούς που επιζητούν μεταθέσεις,αποσπάσεις κλπ.Είναι εύκολη λύση το να λέμε "μπορούσε να γίνει αυτό,δεν μπορούσε να γίνει το άλλο...",με μοναδικό σκοπό να συσπειρώνονται στο "Αντι..",χωρίς θέσεις-προτάσεις.

- Ας δούμε ποιοι μπορούν να παλέψουν,να είναι κοντά στην κοινωνία και στα προβλήματα.Ποιοι είναι τα "καλά παιδιά",και όχι "κατασκευασμένα" από media,μέσα από τακτικές άλλων εποχών,και όχι πολιτικοί "παλαιάς κοπής".

Μετά από τα παραπάνω λοιπόν,τα οποία δεν νομίζω πως κάποιος που ζει στα Γρεβενά τα τελευταία χρόνια μπορεί να τα αμφισβητήσει,σαν σκεπτόμενος πολίτης που θέλει το καλό του τόπου του,θεωρώ ότι έναν τέτοιον Δήμαρχο πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τα Γρεβενά.Αυτόν που ΔΟΥΛΕΥΕΙ,που έχει ΠΥΓΜΗ,που εκμεταλλεύεται ΚΑΘΕ ευκαιρία για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου και την διευκόλυνση της ζωής των ΠΟΛΙΤΩΝ.Θέσεις-προτάσεις ή διάθεση για διάλογο δεν έχω δει προσωπικά ακόμα από άλλους.Μία "απάντηση" γενική και αόριστη κυκλοφόρησε πρόσφατα,χωρίς θέσεις,προτάσεις ή επιχειρήματα,η οποία είναι μάλλον άτοπη και δεν μοιάζει να ταιριάζει στα λεγόμενα του Δημάρχου,αλλά ούτε να απευθύνεται καν στον Δήμαρχο.Αρμόζει ίσως σαν απάντηση σε.....άλλους!! Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος λοιπόν,αλλά κυρίως ως πολίτης των Γρεβενών που νοιάζεται για το μέλλον του τόπου και το μέλλον των παιδιών του,ζητώ από τους συμπολίτες μου να δουν τα γεγονότα,να σκεφτούν καλοπροαίρετα,καθαρά,απλά και αντικειμενικά,και να κρίνουν.Καλές γιορτές σε όλους.

Δούμας Ν. Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας