Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

70 χρόνια μετά το D-Day

70 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγαλύτερη επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την απόβαση στη Νορμανδία.
Επρόκειτο για ένα κρίσιμο πλήγμα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και σύμφωνα με τους ιστορικούς, έκρινε σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση του πολέμου. Ήταν, ωστόσο, ένα πλήγμα με τεράστιο κόστος.

Από τους 156.000 στρατιώτες, που έφτασαν σε γαλλικό έδαφος στις 6 Ιουνίου 1944, σχεδόν 4.500 έχασαν τη ζωή τους μέχρι το τέλος της ημέρας.

Χιλιάδες στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, ανάμεσά τους κάποιοι χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στο πεδίο της μάχης, πάτησαν τα γαλλικά εδάφη υποστηριζόμενοι από 4.000 πλοία και 11.000 αεροπλάνα.

Εκεί, όμως, τους υποδέχθηκαν τα πυροβόλα των Γερμανών. Οι πρώτοι, που πάτησαν το πόδι τους στην ακτή, έπεσαν εκεί, αλλά, ενώ το αίμα τους έβαφε τη θάλασσα σε ένα αποτρόπαιο και συγκλονιστικό θέαμα, οι υπόλοιποι κατάφεραν να περάσουν και να εξουδετερώσουν την εχθρική απειλή.

Οι εκδηλώσεις τιμής κορυφώνονται σήμερα στις παραλίες, όπου έγινε η απόβαση, καθώς και στα κοιμητήρια, όπου βρίσκονται τα θύματα.

Οι εκδηλώσεις θ’ αρχίσουν με επιμνημόσυνη δέηση στις 09:00 το πρωί στο μνημείο της πόλης Καέν.

Τουλάχιστον 20 ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, θα παραστούν στην τελετή. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Συνολικά, 5.500 χωροφύλακες, 2.000 αστυνομικοί και 500 στρατιώτες θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις, ενώ έχουν στηθεί 78 σημεία ελέγχου κοντά στην ακτή, η οποία έχει αποκλειστεί.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/132925#sthash.qrnHJNIE.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας