Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ομιλία Ελευθέριου ΤΖΙΟΛΑ Κυριακή 3 Μαρτίου – αιθ. Διοικητηρίου Γρεβενών

TO μεγάλο και πρωτοποριακό 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ για τα Γρεβενά.

Ένα σπονδυλωτό, πολύπτυχο, πρωτοποριακό πρόγραμμα, έτοιμο προς εφαρμογή, με ορίζοντα 8ετιας με ιεραρχημένους στόχους για την 1η τετραετία και  τις πρώτες 100 μέρες, παρουσίασε ο Ελευθέριος ΤΖΙΟΛΑΣ σε μια ομιλία 1,5 ώρα, την Κυριακή 3 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου στα Γρεβενά.
Κεντρικό στόχο έθεσε την Ενότητα στην κοινωνία και την κινητοποίηση για μια πορεία Ανάταξης του Δήμου και την πορεία για την νέα Εποχή.


Ανέπτυξε ολόκληρο το πρόγραμμά-του για ένα Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο.
«Έχουμε την εμπειρία, έχουμε την θέληση, καταρτίσαμε το σχέδιο, έχουμε την αποδεδειγμένη ικανότητα γι΄ αυτό και οι Γρεβενιώτες  το γνωρίζουν πολύ καλά» τόνισε.
Μίλησε για ένα νέο μοντέλο Διοίκησης του Δήμου με διαφάνεια, αμεσότητα, και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η άμεση ανταπόκριση του Δήμου στα αιτήματα του πολίτη θα είναι προτεραιότητα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη τακτική δημόσια ανοιχτή συνεργασία με τους φορείς της πόλης και μάλιστα μίλησε για συμβουλευτικό όργανο στον Δήμο που περιλαμβάνει φορείς του τόπου μαζί με εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής κ της κοινωνίας του τόπου.
Σε αυτό το σημείο έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα το παγκόσμιο δίκτυο Γρεβενιωτών και μίλησε για θεσμοθέτηση διεθνούς συνέδριου Γρεβενιωτών κάθε 2 χρόνια. Ένα 4ετες σχέδιο διαφήμισης του νόμου κ των προϊόντων του, ανέφερε ότι θα τρέχει στοχευμένα κάθε μήνα διαφοροποιημένο όλες τις εποχές του χρόνου για μία 4ετία, μαζί με τους φορείς της πόλης για να γίνουν τα Γρεβενά ξανά το επίκεντρο.
Επίσης μεταξύ των άλλων προσδιόρισε την εξοικονόμηση πόρων (ανέφερε έργα και πόσα ευρώ-€ θα αποδώσουν ετήσια στον Δήμο) και την αξιοποίηση προγραμμάτων -με συγκεκριμένη οικονομική κοστολόγηση-, σε κάθε θεματική ενότητα του προγράμματός-του, έναντι άλλων όμορων νομών, που παίρνουν την μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως είπε ενώ «εμείς είμαστε απροετοίμαστοι».
Ως έναν από τους άμεσους στόχους, που ενδιαφέρει την πόλη, είπε ότι το φυσικό αέριο θα έχει έρθει στα σπίτια και τα διαμερίσματα της πόλης μέχρι το 2021.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε μία σειρά άλλες παράλληλες δράσεις στην ενέργεια, το περιβάλλον και την εισροή πόρων στον Δήμο.
Θα αυξήσουμε τους πόρους του Δήμου και τα Οικονομικά του σε όλα τα μέτωπα,  είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα πάρει εντός των πρώτων ημερών ώστε να πάψουν τα Γρεβενά να έχουν έναν δήμο “επαίτη» που δεν τιμά την ιστορία του και τους περήφανους κατοίκους του.
Το πρόγραμμά-του εκτείνεται σε (25) πυκνογραφημένες σελίδων και άφησε έκπληκτους όλους  τους παρισταμένους για την πληρότητά του και την έκταση σε όλα τα θέματα.
Πράγματι δεν έχει ξεχαστεί κανένα από τα νευραλγικά θέματα του νομού και  κάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο τα πάντα.
Κοστολόγησε τα πάντα και έθεσε το καθένα σε χρονική ιεράρχηση.
Όλα τα τμήματα του προγράμματος εξειδικευμένα όπως τα εξέθεσε σε όλες τους τις λεπτομέρεια θα δημοσιευτούν άμεσα από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ως ιδιαίτερες ενότητες που συνδέθηκαν -πάντα συγκεκριμένα και όχι αόριστα- με την ανάπτυξη, την οικονομία & και τις νέες θέσεις εργασίας αναφέρονται συνοπτικά τα εξής :
Περιβάλλον (στοχευμένο πλέγμα έργων και δράσεων μέσα στην πόλη αλλά και σε περιοχές εκτός αυτής όπως και στα χωριά),
Αστική-βιώσιμη-πράσινη-έξυπνη πόλη (για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν άξονες για την οικονομία, την αξιοποίηση των τεχνολογιών και την εφαρμογή του internet στην υπηρεσία της πόλης και των κατοίκων, όχι μόνο στο επίπεδο του να δώσει ένα απλό Wi-Fi εκτεινόμενο σε όλο το νομό, αλλά ανάπτυξη προηγμένων & πρωτοποριακών εφαρμογών του),
Απασχόληση (η αναστροφή της καθοδικής πορείας μπορεί να γίνει με την αύξηση της απασχόλησης και αυτό ενυπάρχει σε κάθε σημείο του προγράμματος, μετρημένο κάθε φορά σε κάθε δράση, για κάθε περιοχή) ,
Κοινωνική Πρόνοια (συγκεκριμμένες αποφάσεις-έργα-παρεμβάσεις),
τα αποκλειστικά/μοναδικά προϊόντα του Νομού & το Εμπόριο, τη Λίμνη του Ιλαρίωνα, το Γεωπάρκο και του Παλαιοντολογικό Μουσείο,
Ορεινός όγκος (μεγάλο πρόγραμμα ανασχεδιασμού), Χιονοδρομικό Βασιλίτσας (ετήσια λειτουργία-Διοίκηση-πόροι-εκσυγχρονισμός-σχέδιο ανάπτυξη/επέκτασης & υποδομών-φιλοξενία-εστίαση/διασκέδαση) ,
Αξιοποίηση εγκατελλειμένων υποδομών την πόλη (η εικόνα των δημόσιων κτιρίων και της περιουσίας που καταστρέφεται είναι ντροπή για όλoυς μας, ανέφερε) αλλά και στον ορεινό όγκο ή δεσμεύσεις της πολιτείας που δεν φρόντισε κανείς να γίνουν πράξη (Δασικό χωριό, οικομουσείο, Camping/Κατασκηνώσεις Ζιάκα & Κουρούνας κ.α.) ,
Ενέργεια (σε όλες τις μορφές με εξειδικεύσεις),
Πολιτισμός & ιστορία (στην πόλη & τα χωριά, πρωτοποριακό πρόγραμμα με διασπορά στον χρόνο και στα χωριά),
Οικομουσείο-Φύση-Εθνικός Δρυμός,
Υδάτινος Πλούτος,
Κτηνοτροφία-Αγροτικά προϊόντα-ειδικά αγροδιατροφικά προϊόντα,
αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας (μίλησε ειδικά για συγκεκριμένες χρήσεις και κόστη),
Δάση-βοσκότοποι,
Περιαστικό Δάσος (ανέφερε πως θα ενταχθεί στην λειτουργία της πόλης αλλά και μέχρι που θα εκτείνεται και πως θα σχεδιάσει μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς), Μοναστηριακές & Θρησκευτικές ιστορικές υποδομές ή θεσμοί θα ανασυρθούν και θα υποστηριχθούν,
ειδικά προσδιόρισε μέτρα/αποφάσεις υποστήριξης της 3ης ηλικίας (βραχιολάκι κινδύνου-δρόμοι περιπάτου-εξοπλισμός υποστήριξης που θα τους διαθέσει),
Δημοτική συγκοινωνία τακτική και στην άμεση προοπτική των ηλεκτρικών mini-Bus με πληθώρα ποδηλάτων που θα αφεθούν για δημόσια χρήση μέσα στην πόλη για όλους τους δημότες αλλά και τους νέους,
η Νεολαία και οι πολύπλευρες πρωτοβουλίες δράσεις της ίδιας της νεολαίας είχαν ξεχωριστή εκτενή αναφορά (ζωγραφική με τακτικούς διαγωνισμούς ή αναθέσεις grafities -internet·ικό ραδιόφωνο, ποδηλατικές διαδρομές/υποδομές, Κέντρο Νεολαίας, πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων με συμμετοχή του Δήμου στην αποκατάστασή τους σε όποιον χώρο επιθυμούν να εργαστούν ή να δημιουργήσουν, ως επιχειρηματίες)
και πλήθος άλλων στοχεύσεων για τα χωριά, τις συνοικίες της πόλης και την αλλαγή της όψης της πόλης.
Στα πλαίσια της λογικής της δικτύωσης της πόλης και το ‘’να στρέψει τα μάτια της στο εξωτερικό’’ επ’ ωφελεία του τουρισμού και του εμπόριου, ανέφερε πολλές πρωτοβουλίες όπως : εξήγγειλε ότι θα υποβάλει άμεσα πρόταση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε τα Γρεβενά να ανακηρυχθούν ‘’Πόλη του Αθλητισμού για το 2020’’ συνδέοντας-το με τον πρωταθλητή Τεντόγλου-το Σπίτι της χιονοδρομίας στη Βασιλίτσα και τις δράσεις αθλητισμού συλλόγων του Δήμου. Στο θέμα αυτό έδωσε προτάσεις και τόνισε τη σημασία που θα έχουν για όλο τον Δήμο : η ενεργή συμμετοχή των Γρεβενών στο δίκτυο των πόλεων intercity, «η υλοποίηση του πρώτου ΚΕΠ Αγροτών στην Ελλάδα θα γίνει εδώ στα Γρεβενά» είπε μαζί με άλλους άξονες υποστήριξης των αγροτών και για νέες καλλιέργειες όπως είπε.
Όλα τα παραπάνω αναπτύχθηκαν στοχευμένα και εξειδικευμένα στα πλαίσια οργάνωσης ενός Δήμου ως στρατηγικού κέντρου συντονισμού για τις δράσεις, τα έργα, την ανασυγκρότηση κ την Ανόρθωση των Γρεβενών.
Αυτό είναι το στοίχημα ζωής των Γρεβενών και πάνω σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει γενική συμπαράταξη τόνισε ο κ ΤΖΙΟΛΑΣ σε ένα πολυπληθές ακροατήριο.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την ομιλία : https://www.youtube.com/watch?v=YeBI94EJQE8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=iEtSZ8qDo_s

*******

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας