Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε εικόνες μιας Αμερικής που ''φλέγεται'', με αφορμή την ρατσιστική δολοφονία του George Floyd. Μία κοινωνική έκρηξη που δεν προέκυψε εν μία νυκτί, αλλά έχει βαθιά γεννεσιουργά αίτια που εδράζονται στον διάχυτο ρατσισμό, την αστυνομική αυθαιρεσία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες που ενισχύονται στην ''χώρα των ευκαιριών'' με βάση το χρώμα, τη θρησκεία, τη φυλή και πάνω απ όλα το εισόδημα.
Ωστόσο, αυτές οι εικόνες και κυρίως οι αιτίες που τις προκαλούν δεν είναι μακρινές για εμάς, καθότι γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλώνει η κρίση τόσο ο κατακερματισμός της κοινωνίας μας, ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αυτοματισμός θα μετατρέπονται από περιθωριακή σε επίσιμη πολιτική. Γινόμαστε καθημερινά κοινωνοί αυτού του εκτροχιασμού αφού από τη μία κοινωνικά αγαθά όπως είναι η παιδεία, η υγεία, το ρεύμα και το νερό θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και της ''ελεύθερης αγοράς'' ενά απ την άλλη η κυβερνητική ατζέντα μιλάει μόνο για ενίσχυση του στρατού και της αστυνομίας. Νόμος και Τάξη λοιπόν και όσοι αντιδρούν μετατρέπονται σε ''τρομοκράτες'', όπως μας υπενθυμίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα μέσα στην οποία τα τοπικά ζητήματα της πόλης των Γρεβενών έρχονται να προσδιοριστούν, ανάλογα με τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και τους χειρισμούς των ιθυνόντων. Έτσι παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την έλευση νέων προσφύγων, την αξιολογική ιεράρχηση και τις επιλεκτικές ανησυχίες του δημοτικού συμβουλίου Γρεβενών.Μπορεί να σχεδιάζεται η ταφόπλακα του ορεινού μας όγκου με την εγκατάσταση 3  αιολικών πάρκων, ωστόσο επικρατεί σιγή ιχθύος ως προς το ζήτημα. Απ την άλλη, επειδή είναι γνωστή η συνταγή, είναι ευκολότερο να διοχετευτεί η κοινωνική διαμαρτυρία στο προσφυγικό ζήτημα. Μία βαλβίδα εκτόνωσης που αφήνει ανοιχτή πληγή μίσαλλοδοξίας και απανθρωπιάς στη κοινωνία μας, με την αυθύνη να βαραίνει καθοριστικά τους ιθύνοντες.
Το προσφυγικό δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα ούτε μπορεί να προσεγγίζεται με αναλογικότητες και ποσοστώσεις. Όσοι επιδιώκουν να το κάνουν ,χωρίς να αναδεικνύουν το ζήτημα συνολικά, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν αντικειμενική χροιά στα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και να ενισχύουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Έχουμε εκφράσει πολλάκις τη στάση μας ως προς το προσφυγικό με μια πολυπρισματική αιτηματολογία που αναδεικνύει και το ζήτημα συνολικά και με νηφαλιότητα, όπως του αρμόζει. Σε αντίθετη περίπτωση ο θύτης μετατρέπεται σε θύμα και το αποτέλεσμα σε αίτιο.

-Αγώνας για ανυπακοή στις διεθνείς συμφωνίες (Δουβλίνο II, συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας) που κρατούν εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και διπλό άνοιγμα των συνόρων για τη διέξοδο τους. Δυνατότητα και διευκόλυνση με τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες που επιθυμούν.

-Χρηματοδότηση- όχι σε ΜΚΟ- σε κρατικές κοινωνικές δομές (φροντίδα στο σπίτι, υγεία, κοινωνική μέριμνα, εκπαίδευση) ενισχύοντας τες  για όλους τους πολίτες, πρόσφυγες, εργαζομένους και ανέργους.

-οι μετανάστες – όπως και οι προηγούμενοι πριν 25 χρόνια-να μείνουν στον οικιστικό ιστό πόλεων και χωριών του δήμου μας εντασσόμενοι στην κοινωνία μας, ως βασική προυπόθεση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης τους και πρόληψης περιθωριοποιημένων-αποκλίνουσων συμπεριφορών.

-Άσυλο για όσους πρόσφυγες που το χρειάζονται. Όχι στο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Ίσα δικαιώματα στην εργασία. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

-Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο όλων των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας