Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2022 ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της Βιβλιοθήκης από τις 12/12/2022 έως 21/12/2022 με τη συμμετοχή όλων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας και με μία ανοιχτή δράση για όλα τα παιδιά των Γρεβενών σε συνεργασία με τον Δήμο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης που ήταν πλημμυρισμένος με γλυκές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και  τις όμορφες και χαρούμενες παρουσίες των παιδιών. Οι μικροί μας φίλοι στόλισαν το δέντρο με ζήλο και κέφι ομορφαίνοντας το χώρο δίνοντας τη δική τους αισθητική πινελιά.  Στη συνέχεια απολαύσαμε την ανάγνωση της ιστορίας “ ο νάνος δεν κοιμάται “ της Astrin Lingren και μέσα από το κείμενο μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε συζήτηση για την προσφορά, την αγάπη, την μοναξιά. Στη συνέχεια τα μικρά τους χεράκια με δεξιοτεχνία δημιούργησαν εκφραστικούς νάνους με όμορφα χειροποίητα σκουφάκια που κρατούσαν όμορφες ευχές στα χέρια τους εμπνευσμένες από το κείμενο.

Τη δεύτερη μέρα συνεχίσαμε με τη συντροφιά του βιβλίου “10 παραδοσιακά παραμύθια” της Εύας Καραντινού, διαβάσαμε το παραμύθι “Tο τυχερό δέντρο”. Παρατηρήσαμε την πορεία του δέντρου και την μεταμόρφωση του σε ένα όμορφο κατάρτι  πάνω σε ένα καράβι όπου ταξίδεψε σε κόσμους μακρινούς. Οι μικροί μας καλλιτέχνες στη συνέχεια δημιούργησαν πίνακες με χρωματιστά ψηφιδωτά καράβια όπου το καθένα είχε τη δική του ιστορία.

Οι αναγνώσεις είναι η αγάπη των περισσότερων παιδιών και έτσι συνεχίσαμε και την τρίτη δράση όπου περιηγηθήκαμε  στις σελίδες του βιβλίου “Η Χιονομπαλού” της Μάρως Θεοδωράκη. Μας συγκίνησαν τα όμορφα μηνύματα της αποδοχής, της φιλίας, της προσφοράς και της αξίας που έχει ο καθένας στη ζωή. Με πολύ ενθουσιασμό  έδωσαν μορφή σε όμορφες χιονομπαλούδες που τις στόλισαν με σκουφάκια, γαντάκια και όμορφες ευχές.

Τέταρτη μέρα και έχοντας μπει για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, συντροφιά  με το βιβλίο “Χριστουγεννιάτικο δώρο” της Έφης Λαδά  θυμηθήκαμε τη μαγεία και τη δύναμη των παραμυθιών όπου οξύνουν  και καλλιεργούν τη φαντασία των παιδιών. Οι φίλοι μας θυμήθηκαν αγαπημένα τους παραμύθια όπου έφτιαξαν μικρογραφίες τους και τα έβαλαν στις  βάσεις  των όμορφων χριστουγεννιάτικων δέντρων που κατασκεύασαν με απλά υλικά αλλά με πολλή υπομονή και αγάπη. 

Στην πέμπτη δράση είχε το έθιμο της βασιλόπιτας.  Μάθαμε “την ιστορία της βασιλόπιτας” από το συγγραφέα Στέλιο Πελασγό. Αφού μάθαμε γιατί φτιάχνουμε βασιλόπιτα και βάζουμε το φλουρί αναφέραμε τα έθιμα του τόπου μας για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Η συνέχεια ενθουσίασε τα παιδιά γιατί κατάλαβαν ότι θα δημιουργούσαν μια ιδιαίτερη βασιλόπιτα. Τους μοιράστηκε ένα κομμάτι χαρτόνι που είχε το σχήμα του κομματιού της πίτας. Το χρωμάτισαν και πάνω έγραψαν ευχές και μηνύματα. Όταν τελείωσαν τα τοποθέτησαν με τη σειρά πάνω σε ένα στρόγγυλο χαρτόνι και δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή βασιλόπιτα. Καθίσαμε όλοι σε έναν κύκλο και σύμφωνα με το έθιμο την γυρίσαμε τρεις φορές. Τα παιδιά σήκωσαν το κομμάτι που είχε έρθει μπροστά τους και αποκαλύφθηκε ποιος ήταν ο τυχερός. Χειροκροτήματα και γέλια ακούστηκαν και το δώρο ήταν ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο βιβλίο. Φυσικά δεν παραλείψαμε να γευτούμε και μια πραγματική τυρόπιτα για να πάρουμε δυνάμεις. Με ενθουσιασμό τελειώσαμε τη δράση φτιάχνοντας το αλφαβητάρι της Πρωτοχρονιάς και του Άη-Βασίλη που θα στολίσει την τάξη τους.

Την έκτη μέρα παρουσιάσαμε το βιβλίο “ Η ιστορία ενός μικρού αγγέλου ”της Αθηνάς Ντάσιου-Γιάννου. Μάθαμε για το πρώτο ταξίδι ενός μικρού αγγέλου στη γη και την χαρά του να προσφέρει στους ανθρώπους. Θυμηθήκαμε την χαρμόσυνη είδηση του αγγέλου στους ποιμένες για τη γέννηση του Χριστού και στη συνέχεια φτιάξαμε όμορφους αγγέλους με γλυκά πρόσωπα και ξανθά μαλλιά που οι πτυχώσεις των φορεμάτων τους ήταν στολισμένες με όμορφες λέξεις όπως αγάπη, ελπίδα, συμπόνια αλληλεγγύη κι άλλες.

Φτάσαμε στην έβδομη δράση και σειρά είχε το βιβλίο “Πώς να  πιάσεις ένα αστέρι “ του  Oliver Jeffers”. Διαβάσαμε την ιστορία και μας έδωσε το έναυσμα για μια όμορφη κουβέντα πως με προσπάθεια, υπομονή, δύναμη και πίστη στον εαυτό μας μπορούμε να πραγματοποιήσουμε  

ακόμα και τα πιο τρελά μας όνειρα. Ολοκληρώσαμε φτιάχνοντας όμορφες χειροποίητες κάρτες και  ξύλινα γούρια που είχαν το σχήμα του αστεριού και πάνω γραμμένες ευχές και όνειρα. 

Και φτάσαμε στην τελευταία μέρα με το κλασικό παραμύθι “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Αφηγηθήκαμε το παραμύθι χωρίς να αποκαλύψουμε το τέλος του. Μοιράσαμε στο κάθε παιδί μια κόλα χαρτιού σε σχήμα ακορντεόν και αυτά  βάζοντας τη φαντασία τους εικονογράφησαν και  έδωσαν το δικό τους τέλος. Ενθουσιάστηκαν πραγματικά με τη δράση γιατί τους δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν συγγραφείς και εικονογράφοι. Έδεσαν το βιβλιαράκι τους με κλωστή και τη τοποθέτησαν μέσα σε ένα χάρτινο κουτάκι επίσης διακοσμημένο από τα χεράκια τους. Τα πήραν μαζί τους γεμάτα χαρά και όταν θα ανοίγουν το κουτί θα ξεχύνεται πέρα από την ιστορία και οι όμορφες αναμνήσεις που βίωσαν.

Ευχαριστούμε ολόψυχα τα παιδιά για  τη χαρά, τον ενθουσιασμό, τη συνεργασία και την απίστευτη καλή τους  διάθεση για τη συμμετοχή στις δράσεις της βιβλιοθήκης. Ξεφύλλισαν βιβλία με χριστουγεννιάτικες ιστορίες, άκουσαν αφηγήσεις τους, δανείστηκαν, τραγούδησαν και δημιούργησαν πραγματικά έργα τέχνης.

 Για μια ακόμα φορά είχαμε τη χαρά να ζήσουμε μαζί τους στιγμές μοναδικές και ξεχωριστές και αυτό μας δίνει την μεγαλύτερη έμπνευση, χαρά και όρεξη για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ό τι καλύτερο μπορούμε.

 Ευχαριστούμε τους Διευθυντές και τους Εκπαιδευτικούς των σχολείων  για την άψογη συνεργασία και το αμείωτο ενδιαφέρον τους για τα προγράμματα της Βιβλιοθήκης.

Ευχαριστούμε το Δήμο Γρεβενών για τη συνεργασία της δράσης στις 21/12/2022 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και τα υλικά που διέθεσε.

Επίσης, ευχαριστούμε ολόψυχα τους επαγγελματίες  Ιορδάνη Καραϊορδανίδη , Αλέκα Βασδάρη και Θεόδωρου Βασδάρη για τη διάθεση υλικών στις δράσεις της Βιβλιοθήκης. 

Σχεδιασμός προγράμματος : Θεολογία Ταρλατζή.

Υλοποίηση δράσεων: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου, Πετρούλα Χατζή ,Γεωργία Κοπάνου υπάλληλοι της βιβλιοθήκης και η εθελόντρια Άννα Ραμμογιάννη.

Ευχόμαστε ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και πολλές αναγνώσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας