Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

“Πορτραίτα Ευρωπαίων Γυναικών Μαθηματικών”

Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας | Έκθεση με τίτλο:  “Πορτραίτα Ευρωπαίων Γυναικών Μαθηματικών”

Στο πλαίσιο της διεθνούς Ημέρας των Γυναικών στα Μαθηματικά (May 12th), το Τμήμα Μαθηματικών, της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει την έκθεση “Women of Mathematics throughout Europe | A gallery of portraits“, σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Μαθηματικών (Greek Women in Mathematics GWM), και με την ευγενική χορηγία του Συνδέσμου Υποτρόφων Ι. Ωνάση.

Η έκθεση αποσκοπεί στην επικαιροποίηση της αναγκαιότητας ανάπτυξης σύγχρονων μορφών αλληλεπίδρασης των Μαθηματικών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενθάρρυνσης για τις νεότερες γυναίκες μαθηματικούς και τις μαθήτριες καθώς και ένα στιβαρό πόλο αναφοράς για αυτές. Η έκθεση περιλαμβάνει 20 πορτραίτα γυναικών μαθηματικών από χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν διακριθεί για την πορεία τους στο χώρο των Μαθηματικών και της μαθηματικής έρευνας. Εγκαινιάσθηκε στο πλαίσιο του 8ου Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Μαθηματικών (ECM), τον Ιούνιο του 2021 στο Portorož της Σλοβενίας, και επεκτείνει την αρχική έκθεση των δεκατριών πορτραίτων, η οποία είχε εγκαινιασθεί στο πλαίσιο του 7ου ECM, στο Βερολίνο το 2016. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου των Ελληνίδων Γυναικών στα Μαθηματικά που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2022 στο  ΕΜΠ.

Η έκθεση θα βρίσκεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά από 2 έως 12 Μαΐου (9:00 -15:00).

Επίσης, την Παρασκευή 12 Μαΐου και ώρα 11:00 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Καστοριά θα δοθεί διάλεξη από την Καθηγήτρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ κυρία Σοφία Λαμπροπούλου , η οποία είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του GWM.


H 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα εορτασμού των γυναικών στα Μαθηματικά.

Η 12η Μαΐου του 1977 είναι η μέρα που γεννήθηκε η Maryam Mirzakhani. Η Maryam Mirzakhani ήταν Ιρανή Μαθηματικός και Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το 2014, η Maryam Mirzakhani έλαβε το Fields Medal για την εξαιρετική συμβολή της στα δυναμικά συστήματα και γεωμετρία των επιφανειών Riemann. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ιρανή υπήκοος η οποία βραβεύτηκε με το κορυφαίο βραβείο μαθηματικών. Απεβίωσε το 2017 στη νεαρή ηλικία των 40 ετών. Στις 31 Ιουλίου του 2018, στο Rio de Janeiro, η Επιτροπή Γυναικών της Ιρανικής Μαθηματικής Εταιρείας πρότεινε στους συμμετέχοντες του World Meeting for Women in Mathematics, (WM)², να καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα εορτασμού των γυναικών στα Μαθηματικά, η μέρα γενεθλίων της Maryam Mirzakhani.

Σύνδεσμος Ελληνίδων στα Μαθηματικά 

Οι Ελληνίδες στα Μαθηματικά είναι ένας σύνδεσμος γυναικών που εργάζονται στην μαθηματική επιστήμη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οποιαδήποτε και οποιοσδήποτε με αγάπη και ενθουσιασμό για τα μαθηματικά, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης και επαγγελματικής απασχόλησης, είναι ευπρόσδεκτος να συμμετέχει! Στόχος του συνδέσμου είναι να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει γυναίκες που επιθυμούν να σπουδάσουν και να εργαστούν στα μαθηματικά, δημιουργώντας παράλληλα κι ένα δίκτυο. Επίσης, ο σύνδεσμος οργανώνει δραστηριότητες και ενισχύει πρωτοβουλίες που δίνουν ορατότητα σε γυναίκες μαθηματικούς και προσφέρουν δυνατότητες για επιστημονικές συνεργασίες. https://sites.google.com/view/greek-women-in-mathematics-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας