Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

“Αθανάσιος Φωλίνας: Άμεση ένταξη της Π.Ε. Γρεβενών στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ λόγω έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων”


Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, κ. Φωλίνας Αθανάσιος, κατόπιν συνεννόησης με τοπικούς παραγωγικούς φορείς, αλλά και τις Δημοτικές Αρχές Γρεβενών και Δεσκάτη, μετέβη χθες, 01/06/2023, στο Υποκατάστημα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στην Κοζάνη, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Γρεβενών, κ. Γκοτζαμπασόπουλο Γεώργιο, τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Δεσκάτης, κ. Ορφανίδη Χαράλαμπο, και τους κκ. Σαράντη Ευθύμιο και Ουζουνίδη Λάζαρο από το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γρεβενών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, στη συνάντηση που είχε το ως άνω κλιμάκιο με τη Διευθύντρια του Υποκαταστατήματος ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, κ.  Κατόγλου, ζήτησε την άμεση ένταξη της Π.Ε. Γρεβενών σε καθεστώς αποζημιώσεων λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, οι οποίες έχουν πλήξει τον Πρωτογενή Τομέα των Γρεβενώ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα, τα συνολικά mm βροχής ήταν αυξημένα συγκριτικά με προηγούμενα έτη, ενώ οι ημέρες βροχής, υπερτερούσαν των ημερών ανομβρίας, ειδικά τον μήνα Μάϊο. Τα συνεχή έντονα φαινόμενα θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής, με πολύ πιθανό σενάριο κάποιοι αγροί να μην αλωνισθούν, ενώ ανοιξιάτικες καλλιέργειες δεν κατέστη δυνατό να σπαρθούν ακόμη.

Στην αιγοπροβατοτροφία παρατηρήθηκε μείωση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος, και τα μελισσοσμήνηταΐζονται ακόμη από τους μελισσοκόμους, αφού η βροχή είναι απαγορευτική για το πέταγμα των μελισσών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του μελισσιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων τους δύο τελευταίους μήνες ήταν δραστικά μειωμένη η δυνατότητα παρέμβασης καλλιεργητικών ενεργειών για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε κλίμα άψογης συνεργασίας, με την κ. Κατόγλου να δείχνει κατανόηση ως προς το μέγεθος του προβλήματος και την επιτακτικότητα της ένταξης της Π.Ε. Γρεβενών σε καθεστώς αποζημιώσεων. 

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο, αναλύοντας το ζήτημα, και ζητώντας και τη δική του προσωπική παρέμβαση.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας