Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ ασταύρωτο, κι ας βγει αλάδωτο #Γράφει ο Μάκης Λιοσάτος

 


Αγαπητοί φίλοι μπαίνουμε επιτέλους σε μήνα εκλογών. Η αδημονία είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Για την Ελλάδα μιλάω. Για τα Γρεβενά μας δυστυχώς δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αφού μου αρέσει να είμαι ρεαλιστής. Η κοινωνική και οικονομική κρίση του τόπου μας, οφείλεται κυρίως στην σοβαρή πολιτική του κρίση. Σκεφτείτε το λίγο. Αυτή τη στιγμή ο βουλευτής του Νομού είναι διαγραμμένος από το κυβερνών κόμμα, λόγω της  γνωστής υπόθεσης με τα funds, που ταλαιπωρούν το κοσμάκη. 

Άλλα δεν είναι μόνο αυτός. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικού μέσου ενημέρωσης, εντός του Ιουνίου έχει οριστεί δικαστήριο, όπου πέντε εν ενεργεία αντιδήμαρχοι του δήμου Γρεβενών, θα απολογηθούν στην κατηγορία παράβασης καθήκοντος. Ενώ η λίστα βουλευτών, δημάρχων, συμβούλων κ.α. που είχαν πρόσφατα, ή έχουν ακόμα παρόμοιες υποθέσεις, είναι μεγάλη. Αναποτελεσματικότητα και αμετροέπεια είναι δύο λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της περιοχής μας. Είναι κρίμα που κάποιοι από αυτούς διαχειρίζονται την τύχη του Νομού.    

Οπότε τι κάνουμε τώρα ; 

Πολλά, που θα αναλύσω κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές, εν όψη και των δημοτικών που πλησιάζουν. Προς το παρόν αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να πάμε να ψηφίσουμε, δίνοντας βροντερό παρόν. Μόνο έτσι χτυπάς και εσύ το σύστημα που σε πληγώνει. Όντας παρόν στις συλλογικότητες και στις εκλογές. 

Και τι ψηφίζουμε ;

Ως γνωστόν είμαι από αυτούς που δεν πιστεύω ότι η ψήφος είναι μυστική. Πάντα εξωτερικεύω αυτό που προτίθεμαι να ψηφίσω και συνήθως δεν μετανιώνω για αυτό. Και νομίζω ότι πλέον αποφάσισα.

ΣΥΡΙΖΑ ασταύρωτο. Και ας μου βγει αλάδωτο.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ ;

 Επειδή πρέπει οπωσδήποτε αυτές οι εκλογές να φέρουν αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Κι αυτή τη στιγμή, το κόμμα που δείχνει ικανό δημοσκοπικά να το πετύχει αυτό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς έχω και άλλους λόγους, άλλα μη σας κουράζω. Επιγραμματικά μόνο αναφέρω, ότι δεν θέλω να πληρώνω 1.000 euro ρεύμα και 300 νερό, την ώρα που οι κυβερνώντες θησαυρίζουν στην πλάτη μου. Ούτε ανέχομαι η πολιτική ηγεσία της χώρας μου, να παρακολουθεί τα τηλέφωνα της στρατιωτικής ηγεσίας. Απαιτώ ασφάλεια και δημοκρατία. Όπως και δημόσια υγεία και παιδεία. Και πόσα ακόμα…

Γιατί ασταύρωτο ;

Μα ποιόν να ψηφίσω από τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στα Γρεβενά ρε παιδιά ; 

Τον πρώην βουλευτή ; Γιατί ; Πώς δικαιολογεί το γενικότερο έργο του 4 χρόνια, να αξίζει μια επανεκλογή ; Ακόμα μνημονεύουμε ότι η πρώτη ερώτηση που έκανε στη βουλή, από τις συνολικά 72, ήτανε μια επερώτηση με στόχο να αυξηθεί ο φόρος στο τζιν. Όχι στο γνωστό ύφασμα. Στο ποτό αγαπητοί φίλες και φίλοι. Να αυξηθεί ο φόρος στο τζιν. Αυτή ήταν η πρώτη κοινοβουλευτική παρέμβαση του πρώην βουλευτή μας, αν θυμάστε. 

Και γιατί να σταυρώσω τον πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής ; Eπειδή ΔΕΝ κατάφερε να συγκροτήσει ούτε μια φορά, ένα συνδυασμό για να διεκδικήσει το κόμμα τον δήμο ;  Πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, το κυβερνών κόμμα να μην κατεβάζει συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές, σε έναν Νομό άνω των 30.000 κατοίκων. 

Δεν ήθελαν ; Δεν μπορούσαν ; Kι αν ναι, έμειναν αμέτοχοι τελικά στις εκλογές ;  Ή στήριξαν κάποιον υποψήφιο άλλου κόμματος ; Ρητορικά τα ερωτήματα, οι περισσότεροι ξέρετε τις απαντήσεις.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στην πόλη μας, που ΔΕΝ έχει αντιπροσώπευση στο δημοτικό συμβούλιο. Οπότε μένει και αμέτοχο στις τοπικές εξελίξεις. Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ και Κ.Κ.Ε. , έμμεσα ή άμεσα έχουν εκπροσώπους, που τρίβονται καθημερινά με τα προβλήματα του τόπου μας. Πρόσφατα μάλιστα η αντιπολίτευση ενωμένη, κατάφερε να αποσοβήσει μια θλιβερή εξέλιξη. Τα σχέδια της δημοτικής αρχής για ιδιωτικοποίηση των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. 

Στα οποία πρωτοστάτησε, εκτός των άλλων, η τρίτη υποψήφια του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στα Γρεβενά, ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Εκλεγμένη με έναν δήμαρχο που προέρχεται από τη N.Δ. . Το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται ακόμα τις ιδιωτικοποιήσεις. Απορώ οπότε, γιατί δεν κατέβηκε με αυτό, η κατά τα άλλα συμπαθείς υποψήφια.

Ποιόν να σταυρώσω λοιπόν από τους τρείς ρε παιδιά ; Για αυτό λέω: Aσταύρωτο, και ας μου βγει κι αλάδωτο. 

Άλλωστε στις εκλογές του 2019, τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήτανε 1.340, σε σύνολο 6.685. Ακριβώς 25% δηλαδή, 1 στα 4. Αριθμός παγκόσμιο ρεκόρ αυτή η αναλογία. Σκεφτείτε ότι η Ν.Δ. είχε 894, σε σύνολο 9.824 ψήφων, δηλαδή ούτε 10% . Οι δύο πρώτοι σε ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν από περίπου 2.200 + σταυρούς, και τα ασταύρωτα ήτανε 1.340. Τι δείχνει αυτό ;  Ίσως ότι δεν τους θέλει ο κόσμος. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν το αφουγκράστηκε κανείς στην Κουμουνδούρου. 

Οπότε πως θα ανατραπεί η τεράστια διαφορά (14%), με την οποία κέρδισε η Ν.Δ. στα Γρεβενά ; Kανγκαπώς, που λένε και στο χωριό μου. Άσε που το ΠΑΣΟΚ κατέβασε ένα νεανικό ψηφοδέλτιο, οπότε ακόμα και η 2η θέση ίσως είναι ανοιχτή. Ενώ και το ΚΚΕ ανανεώνεται σημαντικά. Η υποψηφιότητα της Ελευθερίας Κολίτσα είναι μια εξαιρετική πρόταση, με προοπτική για το μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι θεωρώ την πολιτική αλλαγή σε ολόκληρη την Ελλάδα δεδομένη. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και η εξουθένωση του κόσμου, από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, αυτό μαρτυρούν. Στα Γρεβενά όμως, πιστεύω ότι η μοναδική αλλαγή που θα μπορούσε να συμβεί, είναι μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κεντρώων και αριστερών δυνάμεων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν συμβεί αυτό, δεν θα φταίνε οι πολίτες των Γρεβενών… 

Λιοσάτος Δ. Θωμάς

δημοσιογράφος

καθηγητής μαγειρικής

π. καλλιτεχνικός διευθυντής δήμου Α.Ι, Ρέντη και δήμου Αθηναίων 

π. μέλος του Συνασπισμού της αριστεράς και της προόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας