Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

«Σχέδιο Δράσης για τον Νομό Γρεβενών», Άρθρο του Υποψήφιου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιωάννη Στούπα

 

Βάζοντας μπροστά τα κρίσιμα θέματα της περιοχής μας τα οποία η ίδια η τοπική κοινωνία του Νομού Γρεβενών αναδεικνύει μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις και θεσμικές παρεμβάσεις, οφείλουμε να τα θέσουμε και εμείς με τη σειρά μας στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο που σιγά σιγά ξεκινά, εν αναμονή της επίσημης προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι προτάσεις του Σχεδίου Δράσης για τον τόπο μας το οποίο μαζί συνδιαμορφώνουμε μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης που καθημερινά οικοδομούμε, στηρίζεται σε μέτρα ανάκαμψης και ανάτασης που επειγόντως πρέπει να ληφθούν ως ένα πρώτο κομβικό αντιστάθμισμα, προκειμένου να σταματήσει η ταχύτατη ερημοποίηση του Νομού μας και η μαζική φυγή των νέων μας στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό.

Δίκαιο Αναπτυξιακό Πλαίσιο
Θέσπιση ενός δίκαιου Αναπτυξιακού Νόμου για τα Γρεβενά καθώς το υπάρχον καθεστώς που ισχύει προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης για τον τόπο μας σε σχέση με όμορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, διώχνοντας έτσι αναγκαίες επενδύσεις, απαραίτητες θέσεις εργασίας και πολύτιμο έμψυχο δυναμικό, διευρύνοντας αυτό το καταστροφικό σπιράλ ύφεσης και ανεργίας στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί. Εδώ, πρέπει να προσθέσουμε ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο, κινδυνεύει να χαθεί και το ελπιδοφόρο στοίχημα του Ε-65 καθώς ο νέος και σύγχρονος οδικός άξονας θα κουμπώνει σε έναν Νομό με μη ευνοϊκά κίνητρα για την ανάπτυξη του επιχειρείν.
Στελέχωση Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Γρεβενών και των Κέντρων Υγείας Γρεβενών και Δεσκάτης με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών παρεμβάσεων έμπρακτης στήριξης της Δημόσιας Υγείας, προβλέποντας την εφαρμογή γενναίων οικονομικών κινήτρων για τις απομακρυσμένες περιοχές σαν τη δική μας αλλιώς κάθε προκήρυξη νέων θέσεων θα συνεχίσει να αποβαίνει άκαρπη.

Γεωργία – Κτηνοτροφία – Μεταποίηση
Υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων ανακούφισης που θα στοχεύουν στη στήριξη του πολύπαθου αγροτικού τομέα και του εισοδήματος των ντόπιων παραγωγών τα οποία θα περιλαμβάνουν: μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έργα υποδομής όπως διαχείρισης υδάτινων πόρων και αγροτικής οδοποιίας, προστασία της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς, ακατάσχετο αποζημιώσεων και επιδοτήσεων, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας για τα μοναδικά τοπικά μας προϊόντα (σιτηρά, μανιτάρια, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέατα, όσπρια, πέτουρα, μέλι, αρωματικά φυτά κ.α.) και ταυτόχρονη έμφαση στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τοπικών μικρομεσαίων μας επιχειρήσεων.

Τριτοβάθμια Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση
Ισχυροποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Γρεβενά, στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των δύο πανεπιστημιακών μας τμημάτων και την περαιτέρω ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη με άξονα την ίδρυση αυτόνομης οργανωμένης Πανεπιστημιακής Σχολής και την επιπρόσθετη ενίσχυση των υπαρχόντων Φοιτητικών Εστιών προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή μας μια εύρωστη πανεπιστημιακή κοινότητα υψηλής δυναμικότητας όπως ήδη υπάρχει σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Φλώρινα.

Επέκταση Ενεργειακών Αναβαθμίσεων
Δραστική αύξηση κονδυλίων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων του Νομού Γρεβενών λόγω του μακρύ και βαρύ χειμώνα που βιώνουμε σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα το όποιο διαθέσιμο εισόδημα για ανάπτυξη να εξανεμίζεται λόγω της ενεργειακής φτώχειας.

Αναβάθμιση Oδικού Δικτύου
Στήριξη δημοσίων έργων μέσω κρατικών και κοινοτικών πόρων για τη συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου σε όλο το εύρος των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης, ενισχύοντας προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα μεταξύ πόλεων και οικισμών.

Τουρισμός - Πολιτισμός - Αθλητισμός
Οργάνωση και αξιοποίηση του ανεξάντλητου φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του τόπου μας, με στοχευμένες στρατηγικές και παρεμβάσεις, βάζοντας Γρεβενά και Δεσκάτη στον τουριστικό χάρτη με επισκεψιμότητα τεσσάρων εποχών, ενισχύοντας παράλληλα συναφείς αθλητικές διοργανώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η ανάδειξη των μοναδικών τοπόσημων του Νομού μας όπως είναι η Βάλια Κάλντα, ο Βενέτικος Ποταμός, τα Πέτρινα Γεφύρια, Ιεροί Ναοί και Μοναστήρια, Αρχαιολογικά και Παλαιοντολογικά ευρήματα, δύναται να διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό τουριστικό πλαίσιο εναλλακτικού τουρισμού υψηλής υπεραξίας με επίκεντρο την πεζοπορία, το ράφτινγκ, την ορειβασία και εν γένει την αρχή της φυσιολατρίας και του οικοτουρισμού.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
Εκτεταμένος εκσυγχρονισμός και ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, το οποίο αν και αποτελεί την κορωνίδα του χειμερινού μας τουρισμού, παραμένει με παρωχημένο εξοπλισμό άλλων δεκαετιών που δε συμβαδίζει με τις επιταγές της σημερινής εποχής.

Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων
Στήριξη του δίκαιου και τεκμηριωμένου αιτήματος αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών φορέων των Γρεβενών για δημιουργία Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στην περιοχή μας καθώς η ύπαρξή του θα κριθεί απαραίτητη όταν συνδεθεί ο Ε-65 με την Εγνατία Οδό, συμβάλλοντας τόσο στην οδική ασφάλεια όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τη στελέχωσή του.

Πολυδύναμο Κέντρο Νεοσυλλέκτων
Όπως σύσσωμα και ομόφωνα αποφάσισε η τοπική κοινωνία των Γρεβενών στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιστροφή του σύγχρονου και υποδειγματικού Στρατοπέδου Καραχάλιου σε Πολυδύναμο Κέντρο Νεοσυλλέκτων από ένα περιορισμένο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) που είναι σήμερα με αβέβαιο μέλλον. Αδιαμφισβήτητα, η ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου, όχι μόνο τονώνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής μας αλλά συμβάλλει ταυτόχρονα και στη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας.

Εν κατακλείδι, η στήριξη της ανάπτυξης, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, προϋποθέτει νομοθετικές ενέργειες με συγκεκριμένους στόχους και απτά αποτελέσματα, σε άμεση συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Α’ και Β’ Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφουγκραζόμενοι συνεχώς και αδιαλείπτως τα δίκαια θέλω της τοπικής μας κοινωνίας. 

Τα Γρεβενά, η Δεσκάτη και τα χωριά μας, χρειάζονται πλέον ένα άμεσο Σχέδιο Δράσης, ένα «αναπτυξιακό σοκ», που με όραμα, οργάνωση, διεκδίκηση και πολλή δουλειά μπορεί να γίνει πράξη, φέρνοντας μαζί του μια νέα ελπίδα, μια νέα προοπτική, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, μοναδικός και πραγματικός μας αντίπαλος είναι τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου μας, τα οποία βιώνουμε καθημερινά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δραστικής επίλυσης, βάζοντας ένα «φρένο σωτηρίας» στη δραματική μείωση του πληθυσμού, στη συνεχή υπανάπτυξη, στην εκρηκτική ανεργία και στην οικονομική δυσπραγία που μαστίζουν τον Νομό μας και τις ζωές μας.



Ιωάννης Γ. Στούπας
Υποψήφιος Βουλευτής Ν.Γρεβενών
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας